Καλησπέρα φίλοι μου

Έμειναν κάτι ώρες για να ξεκινήσει να υποχωρεί η σκόνη στην περιοχή μας. Από σήμερα νωρίς το μεσημέρι και όπως αναμενότανε άρχισε μια αύξηση στα ποσοστά σκόνης σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες που ήταν κυρίως σε μέτρια επίπεδα. Μέχρι τώρα τα ποσοστά κυμάνθηκαν από 100 έως 140 σε αρκετές περιοχές με όριο το 50mg. Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες ώρες να επηρεαζόμαστε από την σκόνη αλλά και νεφώσεις. Η σκόνη είναι απλωμένη στην περιοχή μας και θα το δείτε και στις δορυφορικές εικόνες που σας παρουσιάζω όσο μπορεί να φαίνεται λόγω νεφώσεων. Μέσα από τις εικόνες θα δείτε στα νοτιοδυτικά της Κύπρου στη βορειοανατολική Λιβύη ότι παρατηρείται μεταφορά αυξημένης σκόνης που θα απλωθεί στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά δεν είναι σε επίπεδα που επηρέασαν εχθές Πέμπτη την Κρήτη που αν διάβασα καλά έφτασε μέχρι και 4700mg άρα περίπου 95 φορές πάνω του ορίου.  Σε εμάς μέχρι στιγμής φαίνεται πολύ πιο ήπια η κατάσταση και όχι τόσο έντονη.

Μέχρι αύριο περίπου μεσημέρι Σαββάτου θα έχουμε διακυμάνσεις στα επίπεδα σκόνης από μέτρια έως υψηλά αλλά μπορεί κατά περιόδους να βγεί  σε πολύ υψηλά περίπου έως  200-350mg αλλά να ξέρετε ότι δεν μπορώ να ξέρω ακριβή αριθμό. Τα υψηλά είναι από 100 έως 200mg και τα πολύ υψηλά από 200 και πάνω.

 

Ταυτόχρονα με την υποχώρηση της σκόνης θα έχουμε και εκτόπιση των πολύ θερμών αερίων μαζών από την περιοχή μας από ψυχρές έως δροσερές αέριες μάζες. Δεν είναι ιδιαίτερα ψυχρές όμως. Σήμερα Παρασκευή οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν από 22 βαθμούς στα ορεινά έως 33 βαθμούς στο εσωτερικό. Πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά αύριο Σάββατο η θερμοκρασία πέφτει θεαματικά 10-12 βαθμούς για να κυμαίνεται από 18 έως 22 βαθμούς. Στα ορεινά 9-13 βαθμούς. Λόγω υποχώρησης των πολύ θερμών αερίων μαζών από ψυχρές θα ενισχυθούν και οι άνεμοι από την θερμοκρασιακή διαφορά και η ένταση τους θα φτάνει τα 4-5 μποφόρ με πιθανές ριπές έως 6 μποφόρ. Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί. Τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι πιθανόν σε επαρχία Πάφου και ορεινά και προς εσωτερικό αλλά ίσως να περιοριστούν κυρίως σε επαρχία Πάφου και ορεινά όμως δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο.

Για Κυριακή 25 Μαρτίου ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις και την θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα περίπου με το Σάββατο. Άνεμοι βορειοδυτικοί-νοτιοδυτικοί 2-4 μποφόρ. Δευτέρα και Τρίτη σε άνοδο και πάλι η θερμοκρασία με πιθανή εμφάνιση σκόνης. Σε τι ποσοστά είναι νωρίς ακόμα. Το διάστημα 28-30/3 σε πτώση η θερμοκρασία με εμφάνιση βροχών και ελπίζω να μην τα γυρίσει και πάλι.

 

Σας παρουσιάζω δορυφορική εικόνα με την σκόνη που ανηφόρισε εχθές στην Κρήτη που κυριολεχτικά τους έπνιξε. Ένα γεγονός που έγινε αναφορά από την σελίδα μου τις προηγούμενες ημέρες ότι στην Κρήτη θα είναι πυκνή η σκόνη με την κατάσταση αποπνικτική.

Και λίγο χιούμορ μέσα από αυτό το άθλιο καιρικό σκηνικό.

 

Μέσα από την σελίδα μου στο facebook μπορείτε να παρακολουθείτε σε συνεχή ροή την όλη καιρική εξέλιξη αλλά και γενικά ότι αφορά το καιρικό σκηνικό στην Κύπρο.

 

Πηγές: Sat24.com

EUMETSAT

NASA worldview.earthdata