Menu

Αλήθεια ή μύθος; Θα βρω δουλειά αν επιλέξω μια σπουδή που δεν είναι κορεσμένη.

1 year ago

Οι νέοι, δικαιολογημένα, ανησυχούν για τις σπουδές τους και για τη μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση. Έχουν στη διάθεσή τους πληθώρα επιλογών τόσο ως προς τα προγράμματα σπουδών όσο και ως προς τις χώρες που είναι προσβάσιμες για αυτούς. Αλλά πόσο εύκολο είναι, με τα σημερινά δεδομένα, να πάρουν μια τέτοια απόφαση;

«Θέλω να επιλέξω κάτι που θα μου εξασφαλίσει δουλειά». «Όλα τα επαγγέλματα αυτή τη στιγμή είναι κορεσμένα, δεν ξέρω προς ποια κατεύθυνση να στραφώ»… είναι μια μικρή γεύση από τους προβληματισμούς των νέων σήμερα. Μη σας ανησυχεί ο προβληματισμός. Είναι αυτός που θα γεννήσει την ανάγκη για κινητοποίηση, έρευνα, απαντήσεις σε ερωτήματα και τελικά δράση. Δε σημαίνει ότι είστε μπερδεμένοι ή ότι δεν ξέρετε τι είναι αυτό που θέλετε. Η επιλογή σπουδών είναι η πρώτη σοβαρή απόφαση που καλείται να πάρει ο άνθρωπος και επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων, άρα θα ήταν αδύνατο έως και ανησυχητικό να μην προκαλούσε έντονο προβληματισμό.  Σε μια αγορά εργασίας τόσο ανταγωνιστική σκέφτεσαι το εξής: «Πρέπει να επιλέξω μια σπουδή, που να οδηγεί σε ένα επάγγελμα που δεν είναι τόσο κορεσμένο για να βρω ευκολότερα δουλειά κι ας μη μου αρέσει και τόσο». Μύθος και παγίδα.

Όντως πολλές σπουδές παρουσιάζουν κορεσμό, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι ο απόφοιτος ενός τμήματος, κορεσμένου ή όχι, θα εξασφαλίσει θέση εργασίας. Οι προοπτικές εργοδότησης των νέων εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η προσωπικότητα και οι δεξιότητές του, ο τρόπος εξεύρεσης εργασίας, η συνεχής εκπαίδευση, η εξειδίκευσή του. Επομένως, αυτό που είναι σημαντικό είναι να κάνεις μια επιλογή που να σου αρέσει και να ταιριάζει στις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τις ικανότητές σου, γιατί αυτά θα δίνουν κίνητρο να κυνηγάς αυτό που ψάχνεις. Συνεπώς ανακάλυψε, γνώρισε τον εαυτό σου, πολύ πριν κληθείς να αποφασίσεις. Επίσης, η επιλογή των σπουδών σου δε συναπάγεται απόλυτα σε εξαργύρωση σχετικής θέσης εργασίας. Αυτό που θα σε κάνει ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας είναι απόκτηση παραδοσιακών αλλά και μοντέρνων γνώσεων (τεχνολογία, επιχειρηματικότητα κ.ο.κ.), η ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων όπως η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία, οι επικοινωνιακές και ηγετικές ικανότητες, η ενσυναίσθηση, η συναισθηματική νοημοσύνη, η κριτική σκέψη, η ικανότητα διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι έτοιμος να ανταποκριθείς ανάλογα στο συνεχώς εναλλασσόμενο και απρόβλεπτο περιβάλλον στο οποίο καλείσαι να επιβιώσεις και να επιτύχεις.

Απέκτησε λοιπόν αυτές τις δεξιότητες που θα σε καθιστούν ευέλικτο στο να προσαρμόζεσαι σε καινούριες καταστάσεις, που θα σε καθιστούν ικανό να σταθείς επάξια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης αναδεικνύοντας μια προσωπικότητα που δε θα ξεχαστεί φεύγοντας από την εκάστοτε εταιρεία. Ανέπτυξε τη δυναμική που θα σε βοηθήσει να ανταποκρίνεσαι στις καθημερινές προκλήσεις και να μην εστιάζεσαι στο πρόβλημα αλλά στη λύση του. Επιτυχημένος δε είναι αποκλειστικά ο νέος που έχει πετύχει άριστα στο πτυχίο του, αλλά αυτός που κατά τη διάρκεια των σπουδών του απέκτησε εμπειρίες μέσω πρακτικής άσκησης ή εθελοντισμού, δημιούργησε δεσμούς, παρακολούθησε εκπαιδεύσεις και σεμινάρια, αναμείχθηκε στα κοινά, εντόπισε και δούλεψε τις αδυναμίες του, ενίσχυσε τα δυνατά του σημεία. Αυτός που προσπάθησε και προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του.

Μαριγιώργια Βοσκαρίδου
Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης
Διευθύνων Σύμβουλος Lignum Vitae Counseling & Education
Info@lignumvitae.euwww.lignumvitae.eu │+357 99233990

Τα άρθρα εκφράζουν την άποψη των συγγραφέων τους.

– Avertisement –