Καλησπέρα φίλοι μου

Παραμένουμε σε ένα καιρικό σκηνικό που δεν λέει να αλλάξει με αποτέλεσμα να συνεχίσουμε στο  θερμό τομέα με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.  Αν και σήμερα τα ποσοστά της σκόνης στα χαμηλά στρώματα-επιφάνεια έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα κάτω του ορίου από εβδομάδας και πάλι θα αυξηθούν και έτσι θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα να επηρεαζόμαστε από σκόνη. Σε κάποιες περιοχές κυρίως στα ανατολικά τα επίπεδα σκόνης έφταναν και σε μέτρια ποσοστά σήμερα Σάββατο.

Αύριο Κυριακή με ηλιοφάνεια και νεφώσεις πιο αυξημένες στα ορεινά όπου υπάρχουν πιθανότητες για τοπικές βροχές σε ορεινά-ημιορεινά μεσημέρι προς απόγευμα. Δεν αποκλείεται και εκδήλωση καταιγίδας.
Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία και θα κυμαίνονται οι μέγιστες έως 31 βαθμούς στο εσωτερικό-επαρχία Λευκωσίας(σήμερα έφτασε τους 33)και 25-27 στις υπόλοιπες επαρχίες Πάφου-Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου(σήμερα στα παράλια έφτασε τους 27) Στα ορεινά 19-25 βαθμοί.  Άνεμοι νότιοι-νοτιοανατολικοί 1 έως 3 μποφόρ.

 

Πάμε να δούμε και την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας για τις επόμενες ημέρες:

Ο Αζορικός Αντικυκλώνας βρίσκεται στον ατλαντικό δυτικά της Ευρώπης και ευννοεί κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια προς τα νότια. Βλέπουμε ένα αυλώνα ψυχρών αερίων μαζών να φτάνει μέχρι και την Ιβηρική Χερσόνησο-Ισπανία. Ταυτόχρονα με αυτή την κατάβαση ευννούνται και κυκλογεννέσεις δηλαδή δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών. Το χαμηλό βαρομετρικό που βρίσκεται στη Γαλλία θα κινηθεί βόρεια-βορειοανατολικά άρα δεν μας απασχολεί. Το άλλο χαμηλό που βρίσκεται κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί προς Ελλάδα και θα ευννοεί σε κάποια αστάθεια με τοπικές βροχές σε περιοχές κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες ημέρες όπου και θα εξασθενήσει μέχρι την Τρίτη 1/5.

Ο αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών συνεχίζει μέχρι και την Τρίτη 1/5 με μια μετατόπιση και πιο νότια προς Αφρική ενώ μετά θα παρατηρηθεί αποκοπή του ομφάλιου λώρου με αποτέλεσμα να έχουμε αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα συνδυαστεί με χαμηλό βαρομετρικό ερχόμενο από Αφρική-Αλγερία. Αυτή η διαταραχή θα κινηθεί βορειοανατολικά και θα εγκατασταθεί στην Κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να στείλει πιο θερμές αέριες μάζες στην περιοχή μας περίπου από Τετάρτη 2/5 και μετά με την θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.

Από Δευτέρα απόγευμα προς βράδυ 30/4 θα αρχίσει και πάλι να παρατηρείται σκόνη στην περιοχή μας στα χαμηλά στρώματα σε μέτρια ποσοστά που από Τρίτη και μετά θα έχουμε  και περιόδους που θα φτάνει και σε υψηλά ποσοστά. Επίσης θα έχουμε και άνοδο στη θερμοκρασία.

Άρα για τις επόμενες ημέρες μέχρι Κυριακή  6 Μαίου περίπου παραμένουμε με υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη στη ατμόσφαιρα. Όμως υπάρχουν και πιθανότητες στα ορεινά-ημιορεινά να παρατηρούνται και τοπικές βροχές.

 

Μετά από όλο αυτό το καιρικό σκηνικό κάτι φαίνεται να αλλάζει από Δευτέρα 7 Μαίου και μετά με υποχώρηση των πολύ θερμών αερίων μαζών που συνεπάγεται πτώση θερμοκρασίας αλλά να έχουμε και βροχές. Δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό καιρικό σκηνικό με πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες σε σχέση με τώρα που είανι υψηλές.  Μπορεί να φαίνονται αυτά που σας είπα τώρα από τις 7/5 και μετά αλλά είναι νωρίς ακόμα. Ειδικά φέτος πολλές φορές μας έδιναν σενάρια με βροχές τα προγνωστικά μοντέλα αλλά μόλις πλησίαζαν οι ημέρες μας τα χαλούσε. Καλό είναι να περιμένουμε 2-3 ημέρες ακόμα για να υπάρχει πιο ασφαλή πρόβλεψη.