Θερμές αέριες μάζες έχουν ανεβάσει την θερμοκρασία τις τελευταίες ημέρες και σε συνδυασμό με υψηλές πιέσεις θα επικρατούν πολύ καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια. Αυτό το σκηνικό θα κρατήσει μέχρι και Σάββατο όμως από Παρασκευή και κυρίως Σάββατο αναμένεται να αρχίσει η πτώση της θερμοκρασίας. Ψυχρό ρεύμα από τα βόρεια-βορειοανατολικά και αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα εκτοπίσουν τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας.

 

Μέγιστες θερμοκρασίες μέχρι και Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στους 28-30 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 28 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 17-23 βαθμούς και έως 26 βαθμούς σε ημιορεινές. Η πτώση θα αρχίσει από το απόγευμα Παρασκευής και μετά. Τις επόμενες ημέρες τοπικά βραδυνές και προς αυγινές ώρες πιθανόν να ευννοούνται και τοπικές ομίχλες. Από βροχές μέχρι και το Σάββατο 3/11 δεν φαίνεται κάτι.

Άνεμοι τις επόμενες 3 ημέρες κυρίως βορειοανατολικοί-νοτιοανατολικοί αλλά στα δυτικά παράλια επαρχία Πάφου θα γυρίζουν και σε βορειοδυτικούς. Ένταση ανέμων στα 2-4 μποφόρ και μπορείται να τα δείτε αναλυτκά στις πιο κάτω εικόνες ανά περιοχή. Αυγινές και βραδυνές ώρες πιο εξασθενημένοι οι άνεμοι.

 

Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας μέσα απο τις πιο κάτω εικόνες:

Αντικυκλώνας στα δυτικά της Ευρώπης μέσα στον Αντλαντικό ευθύνεται για την κατάβαση ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια προς νότια φτάνωντας μέχρι και Ισπανία που γενικά ψυχρές αέριες μάζες να επηρεάζουν δυτική Ευρώπη και δυτική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα σε αυτές τις περιοχές βαθύ χαμηλά βαρομετρικά δίνουν βροχές και καταιγίδες και γενικά ένα χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό.

Αντιθέτως στην περιοχή μας σε Ελλάδα και Κύπρο αυτή η διαταραχή ευννοεί ανάβαση θερμών αερίων μαζών για αυτό και η θερμοκρασία είναι σε άνοδο με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Στην περιοχή μας παρατηρούνται και υψηλές πιέσεις.

Όμως αντικυκλώνας που βρίσκεται στα πιο βόρεια τμήματα της Ευρώπης θα είναι η αιτία ώστε να εκτοπιστούν οι θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας. Θα κατηφορίζει πιο νότια τις επόμενες ημέρες και με τον άνεμο γύρω από υψηλό βαρομετρικό-αντικυκλώνα να γυρίζει όπως και οι δείχτες ενός ρολογιού θα ανοίξει διάδρομο κατάβασης ψυχρού ρεύματος αέρα οπου και αναμένεται να αρχίσει να μας επηρεάζει από Παρασκευή προς Σάββατο με πτώση θερμοκρασίας. Ταυτόχρονα αναμένεται να ευννοήσει και σε αποκοπή ψυχρής λίμνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα κινούμενη προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα με τα τελευταία στοιχεία να παρατηρηθεί κάποια αστάθεια με τοπικά φαινόμενα από Κυριακή προς Δευτέρα. 

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάποιο οργανωμένο σύστημα δηλαδή χαμηλό βαρομετρικό για βροχές στην περιοχή μας. Θα έχουμε κυρίως πτώση θερμοκρασίας με τις πιθανότητες για βροχές να μην είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Μπορεί να φαίνεται κάτι τοπικό και αν δεν αλλάξει κάτι σε 2-3 ημέρες ίσως να μην επηρεαστούμε και ιδιαίτερα από βροχές. Θα μιλήσουμε ξανά και τις επόμενες ημέρες.

 

Πιθανό πέρασμα με παγκύπριες βροχές μπορεί να έχουμε αρχές του 2δεκαημέρου Νοεμβρίου(9-14) αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα.