Καλησπέρα φίλοι μου

Ακόμα μια θερμή ημέρα οδεύει στο τέλος της με υψηλές θερμοκρασίες πάνω της κανονικής που θυμίζουν Ιούνιο παρά Απρίλιο μήνα. Έως 34 βαθμούς έφτασε στη Λευκωσία και από 25 έως 28 βαθμούς στα παράλια.  Στα ορεινά 20-26 βαθμούς και στα ημιορεινά 27-30.  Οι μετρήσεις είναι από σταθμούς της υπηρεσίας και είναι η ώρα 1500. Σε Λεμεσό και Λάρνακα έφτασε τους 27 βαθμούς λίγο πιο νωρίς όμως για αυτό τώρα δείχνει 25.

Η αυριανή ημέρα Πέμπτη αναμένεται με ηλιοφάνεια αλλά και σκόνη στην ατμόσφαιρα στα χαμηλά στρώματα σε μέτρια έως υψηλά ποσοστά.Πιθανές ποσότητες 50-150mg με όριο το 50mg. Προς τις απογευματινές ώρες κυρίως προς την δύση του ηλίου νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα αρχίσουν να παρατηρούνται νεφώσεις που θα είναι πιο αυξημένες στην επαρχία Πάφου. Εκεί θα παρατηρούνται νεφώσεις όχι μόνο στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

‘Εως 23-25 βαθμούς στα δυτικά-επαρχία Πάφου και 25-28 βαθμούς στις υπόλοιπες επαρχίες σε Λεμεσό-Λάρνακα-Αμμόχωστο. Τοπικά προς Λεμεσό πιθανόν και έως 29 βαθμούς. Στο εσωτερικό έως 30 βαθμούς  και τοπικά προς Μεσαορία έως 32 βαθμούς. Στα ορεινά 18-25 βαθμούς και στα ημιορεινά 24-28. Ελάχιστες θερμοκρασίες 13-14 βαθμούς στο εσωτερικό και 14-16 στα παράλια. Στα ορεινά 9-12 βαθμούς. Θερμοκρασίες θαλασσών στους 19-20 βαθμούς. Ατμοσφαιρική πίεση στα 1015hpa μέχρι μεσημέρι περίπου ενώ από το απόγευμα προς βράδυ αρχίζει η πτώση της πίεσης στα 1010-1011hpa που θα συνεχιστεί και την Παρασκευή με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η Κύπρος από χαμηλές πιέσεις.

Μετά από αρκετές ημέρες θα παρατηρηθεί μια ενίσχυση στην ένταση των ανέμων  στα 3-4 μποφόρ από το μεσημέρι και μετά. Στα νότια και βορειοδυτικά παραθαλάσσια τμήματα υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάνουν και έως 5 μποφόρ. Μέχρι το μεσημέρι γενικά οι άνεμοι στα 2 έως 3 μποφόρ. Κατεύθυνση δυτικοί-βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί και τις βραδυνές ώρες σε δυτικοί-βορειοδυτικοί.

Ακολουθεί χάρτης με περιοχές(γαλάζιο χρώμα) που έχουν πιθανότητες για τοπικές βροχές-καταιγίδες στη Μεσόγειο αύριο Πέμπτη μεσημέρι με απόγευμα λόγω αστάθειας.

Σε περαιτέρω πτώση η θερμοκρασία την Παρασκευή με τις μέγιστες έως 28 βαθμούς στο εσωτερικό, έως 23 σε επαρχία Πάφου και 24-26 στις υπόλοιπες επαρχίες Λεμεσό-Λάρνακα-Αμμόχωστο. Άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί(όπως την Πέμπτη) με ένταση στα 3-4 μποφόρ και στα παράλια παροδικά και έως 5 μποφόρ. Πιθανές ριπές παροδικά και τοπικά προς παραθαλάσσιες περιοχές έως 6 μποφόρ. Μικρή πιθανότητα και μικρής διάρκειας για τοπικές βροχές όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο.

Το Σάββατο η θερμοκρασία συνεχίζει την καθοδική της πορεία περίπου 3-4 βαθμούς ακόμα λόγω του βόρειου ψυχρού ρεύματος αέρα. Άνεμοι κυρίως βόρειοι εντάσεως 3-5 μποφόρ με πιθανές ριπές τοπικά και παροδικά έως 6 μποφόρ. Αναμένεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές-καταιγίδες που πιθανόν να μην περιοριστούν κυρίως σε ορεινές αλλά και εσωτερικού περιοχές και να επηρεάσουν και κάποιες άλλες περιοχές. Για αυτό το θέμα θα τα πούμε και αύριο όμως. Φαίνεται μια μετωπική ύφεση σκάφη που θα φέρει τοπικά φαινόμενα αλλά αδιευκρίνιστο ακόμα για ακριβείς περιοχές. Για Κυριακή μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι από θέμα βροχών με μικρή άνοδο στη θερμοκρασία.

 

Σας παρουσιάζω εικόνες που ετοίμασα όσο αφορά τη σκόνη που βρίσκεται σήμερα Τετάρτη αλλά και πως θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες μέχρι το Σάββατο. Με βάση τις εικόνες σκόνη αναμένω να αρχίσει να μας επηρεάζει από αύριο Πέμπτη στα χαμηλά στρώματα-επιφάνεια σε μέτρια έως υψηλά ποσοστά στα 50-150mg με όριο το 50mg. Και την Παρασκευή θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα αλλά θα ξεκινήσει μια σταδιακή υποχώρησης της άρα θα μειώνονται το ποσοστά της. Το Σάββατο λόγω και του βόρειου ρεύματος αέρα η ατμόσφαιρα καθαρίζει. Μέχρι στιγμής και γενικά τις τελευταίες ημέρες τα ποσοστά της σκόνης κυμάνθηκαν κυρίως σε χαμηλά πλαίσια κάτω του ορίου με πάρα πολύ μικρές και σύντομες  περιόδους έως λίγο μέτρια επίπεδα.

Πάμε τώρα να δούμε πιο αναλυτικά και μέσα από χάρτες την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας με τις θερμές και ψυχρές αέριες μάζες όπως σας παρουσιάσα εχθές μέσα από την σελίδα μου:

Αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα στη κεντρική Μεσόγειο ευννοεί σε πολύ θερμές αέριες μάζες να μας επηρεάζουν με αποκορύφωμα τη σημερινή ημέρα Τετάρτη που ανέβασαν περαιτέρω την θερμοκρασία στην Κύπρο.
Όμως αυτό το σκηνικό πλησιάζει στο τέλος του αφού από Πέμπτη αλλά κυρίως από Παρασκευή οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα αρχίσουν να εκτοπίζονται από την περιοχή μας λόγω κατάβασης αυλώνα δροσερών έως ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια προς τα νότια.

Η αιτία που έρχεται αλλαγή στο καιρικό της Κύπρου είναι ο αζορικός αντικυκλώνας που ανηφόρισε προς κεντρική-βόρεια Ευρώπη(Η) με τη βοήθεια του αυλώνα ψυχρών αερίων μαζών και χαμηλών βαρομετρικών που βρίσκονται στον Ατλαντικό.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η θέση που πήρε ο Αζορικός να ανοίξει διάδρομο κατάβασης αυλώνα ψχυρών αερίων μαζών προς τα νότια από τα βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης.

Ο αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών στον αντλαντικό θα διασπαστεί δηλαδή θα αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος από αντικυκλώνα στα δυτικά με αποτέλεσμα να έχουμε αποκοπή ψυχρής λίμνης με χαμηλό βαρομετρικό περιοχή Ισπανίας.

Παρακολουθώντας την πορεία του αυλώνα ψυχρών αερίων μαζών(που αφορά το ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης) βλέπουμε ότι από Πέμπτη θα αρχίσει σταδιακά να εκτοπίζει τις πολύ θερμές αέριες μάζες από την δική μας περιοχή που μέχρι Παρασκευή θα τις εκτοπίσει αρκετά για αυτό και θα έχουμε  πτώση θερμοκρασίας που μέχρι το Σάββατο θα είναι αισθητή αλλά και με αστάθεια στην περιοχή μας.

 

Αυτά μέχρι στιγμής φίλοι μου και θα υπάρξουν νεότερα μέσα από τη σελίδα μου 🙂

 

Εικόνα εξωφύλλου από το Weather news.com

Πηγή:Meteociel.fr