Καλησπέρα φίλοι μου

Ηλιοφάνεια,αυξημένες νεφώσεις και λίγες τοπικές διάσπαρτες βροχές στο νησί όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο για σήμερα Τετάρτη. Ποσότητες κάπου στα 0-5μιλίμερα. Δεν αλλάζει κάτι σε ιδιαίτερο βαθμό μέχρι και απογευματινές ώρες Παρασκευής με τα όποια φαινόμενα να είναι σχετικά λίγα και τοπικά. Παρασκευή υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες.

Κυρίως ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής που θα καταστεί αρκετά άστατος μέχρι το πολύ και ξημερώματα Κυριακής με βροχές-τοπικές καταιγίδες σε παγκύπρια βάση αλλά και χιόνια στο Τρόοδος περίπου από τα 1600 μέτρα και πάνω. Ο λόγος που θα έχουμε αυτό το καιρικό σκηνικό είναι διότι θα επηρεαστούμε από αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα συνοδεύεται και από 2 χαμηλά βαρομετρικά. Το ένα χαμηλό έρχεται από κεντρική Μεσόγειο που θα κινηθεί δυτικά της Ελλάδας και θα ακολουθήσει νοτιοανατολική πορεία προς Αίγυπτο το οποίο είναι ένα χαμηλό αρκετά ισχυρό και καλά υποστηριζόμενο ενώ το άλλο χαμηλό που κυρίως είναι επιφανειακό μας έρχετε από τα νοτιοανατολικά και αναμένεται να παρατηρηθεί μια σύγκλιση-συνάντηση αυτών των 2 χαμηλών με αποτέλεσμα να περιμένουμε βροχές και μάλιστα αρκετές.

Στους επόμενους χάρτες σας παρουσιάζω τα 2 χαμηλά βαρομετρικά που αναμένονται στην περιοχή μας τις επόμενες ημέρες που κατά την δική μου γνώμη το χαμηλό ερχόμενο από κεντρική Μεσόγειο θα είναι το κύριο χαμηλό. Επίσης λόγω και της θέσης των χαμηλών φαίνεται να υπάρχει η πιθανότητα Παρασκευή και Σάββατο να έχουμε και μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Τις τελευταίες ημέρες σας παρουσιάζω με βάση το αμερικάνικο μοντέλο πρόγνωσης τις συνολικές ποσότητες βροχών από αυτό το σύστημα. Όλες αυτές τις ημέρες δίνει την Κύπρο με πολύ μεγάλες ποσότητες βροχής που αν επαληθευτεί θα υπάρξουν προβλήματα. Όμως ακόμα δεν μπορεί να βγεί ακριβής πρόβλεψη για τις ποσότητες και απλά σας παρουσιάζα τι φαίνεται μέσα από το συγκεκριμένο μοντέλο πρόγνωσης και δεν έκανα καμμία επίσημη πρόβλεψη για αυτό το θέμα. Γενικώς όμως όλα τα μοντέλα έχουν την Κύπρο με αρκετές ποσότητες βροχής γύρω στα 30 έως 70μιλίμετρα και όπως βλέπετε υπάρχουν διαφορές με το αμερικάνικο άρα για αυτό το λόγο πρέπει να περιμένουμε ακόμα λίγο καθιστώντας κρίσιμες τις επόμενες 36 ώρες για να βγεί μια πιο ασφαλής πρόβλεψη για τις ποσότητες. Πιστεύω ότι θα ρίξει κάπως τις ποσότητες του μέχρι αύριο το αμερικάνικο αλλά αν τις κρατήσει τότε θα έχουμε πρόβλημα.

 

Για αύριο Πέμπτη στην Κύπρο ηλιοφάνεια με αυξημένες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές προς ορεινές περιοχές κατά τις μεσημεριανές ώρες. Ατμοσφαιρική πίεση από τα 1019 που θα είναι τις πρωινές ώρες μετά το μεσημέρι προς απόγευμα πέφτει στα 1016.

Ελάχιστες θερμοκρασίες γύρω στους 5-7 βαθμούς στο εσωτερικό και 8-10 στα παράλια. Στα ορεινά -1 έως 3 βαθμούς όπου και αναμένεται παγετός πάνω στο Τρόοδος. Στα ημιορεινά στους 4-6 βαθμούς. Οι μέγιστες θα κυμανθούν στους 17-19 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια και στα ορεινά στους 8-12 βαθμούς.

Άνεμοι βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί στα 2-4 μποφόρ αλλά στα βόρεια παράλια θα φτάνουν και έως 5 μποφόρ.

 

Παρασκευή σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία για να πέσει το Σάββατο ενώ Κυριακή-Καθαρή Δευτέρα θα σημειώσει άνοδο. Για Κυριακή ημέρα αποκορύφωσης του καρναβαλιού ο καιρός φαίνεται βελτιωμένος κυρίως από πρωινές ώρες και μετά. Για Καθαρά Δευτέρα ηλιοφάνεια με αυξημένες νεφώσεις που θα επιτρέψει τις εξορμήσεις.

Συνεχής ενημέρωση θα υπάρχει μέσα από τι σελίδα μου όπου μπορείτε να παρακολουθείτε για να είστε ενήμεροι για τις επόμενες ημέρες και κυρίως για το Σάββατο.