Καλησπέρα φίλοι μου

Γύρω στα μεσάνυχτα σήμερα Δευτέρα μέχρι και αυγινές ώρες Τρίτης αναμένεται ένα πέρασμα τοπικών βροχών-μπόρες στο νησί από το σύστημα που επηρεάζει την Ελλάδα. Δεν επηρεαζόμαστε οργανωμένα αλλά έχουμε κάποιες πιθανότητες για τοπικές διάσπαρτες βροχές τις επόμενες ώρες. Περισσότερες βροχές φαίνεται στο θαλάσσιο χώρο βόρεια της Κύπρου. Μέχρι αυτήν την ώρα δεν μας δίνουν πολλές βροχές στο σύνολο από απόψε μέχρι και απόγευμα Τρίτης αλλά θα το δούμε πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες.

Κατά τι διάρκεια της Τρίτης ηλιοφάνεια με παροδικές αυξημένες νεφώσεις που τοπικά θα δώσουν βροχές-μπόρες διάσπαρτα στο νησί. Μέγιστες θερμοκρασίες 24-25 βαθμούς στο εσωτερικό και 23-24 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 11-16 βαθμούς. Άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί περιοχή Λευκωσίας και νοτιοδυτικοί στις υπόλοιπες περιοχές. Στα 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα παραθαλάσσια της Πάφου-βόρεια και Λάρνακας και έως 4 μποφόρ. Τοπικά σε Λευκωσία και νότια της πόλης και εκει και έως 4 μποφόρ.

 

Πάμε να δούμε τις αέριες μάζες και πως θα επηρεάσουν την περιοχή μας τις επόμενες ημέρες

Αυλώνας ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών έχει κατηφορίσει πιο νότια προς Μεσόγειο και αυτό ευννοεί και σε κυκλογεννέσεις στην κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας-Ελλάδας. Σήμερα η Ελλάδα επηρεάστηκε από χαμηλό βαρομετρικό με τοπικές βροχές-καταιγίδες. Αυτό το χαμηλό κινείται ανατολικά-βορειοανατολικά προς Μάυρη θάλασσα.

Αυτή η κατάβαση αυλώνα έχει ως αποτέλεσμα θερμές αέριες μάζες να ανηφορίσουν προς την περιοχή μας για αυτό και από αύριο θα έχουμε μικρή άνοδο θερμοκρασίας. Ο αυλώνας κινείται ανατολικά με αποτέλεσμα να πλησιάζει προς την περιοχή μας και έτσι οι θερμές αέριες μάζες από Πέμπτη απόγευμα και μετά θα εκτοπίζονται από την περιοχή μας με την θερμοκρασία την Παρασκευή να σημειώνει πτώση. Μαζί με τις ψυχρές αέριες μάζες έρχεται και  χαμηλό βαρομετρικό που βρίσκεται στην Ιταλία. Άρα από Πέμπτη μετά το μεσημέρι αλλά και κατά τι διάρκεια της Παρασκευής η Κύπρος θα επηρεάζεται από χαμηλό βαρομετρικό που θα βρίσκεται δυτικά μας με βροχές και καταιγίδες.

 

Στις πάρακατω εικόνες μπορείτε να δείτε μέχρι Πέμπτη τα πεδία υψηλών και χαμηλών πιέσεων που θα παρατηρούνται σε Ευρώπη και Κύπρο. Στα πεδία χαμηλών πιέσεων παρατηρούνται χαμηλά βαρομετρικά με άστατο καιρό δηλαδή βροχές-καταιγίδες ενώ σε πεδία υψηλών πιέσεων παρατηρούνται υψηλά βαρομετρικά-αντικυκλώνες με καλές καιρικές συνθήκες δηλαδή ηλιοφάνεια αλλά και λίγες παροδικές νεφώσεις. Η Κύπρος Τρίτη και Τετάρτη βρίσκεται μεταξύ χαμηλών και υψηλών πιέσεων ενώ από Πέμπτη μπαίνει σε πεδίο χαμηλών πιέσεων.

Συστήνω υπομονή 1-2 ημέρες ακόμα για το σύστημα που αναμένεται από Πέμπτη στη περιοχή μας. Θέλει αρκετή παρακολούθηση γιατί όλα εξαρτώνται από την ακριβή πορεία αλλά και θέση που θα έχει κοντά στην περιοχή μας το χαμηλό βαρομετρικό.