Καλησπέρα φίλοι μου

Σκόνη έχει απλωθεί στην περιοχή της Κύπρου από Αφρική που φαίνεται μέσα από δορυφορικές εικόνες ότι είναι αυξημένη στην ανώτερη ατμόσφαιρα ενώ στην επιφάνεια είναι σε μέτρια ποσοστά 60-90mg με όριο το 50mg. Μέχρι και αύριο το μεσημέρι Παρασκευής τα ποσοστά θα κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα με κάποιες μικρές εξάρσεις σε λίγο υψηλά. Υψηλά θεωρούνται τα 100-200mg. Από το μεσημέρι Παρασκευής και μετά αλλά και μέχρι τις πρωινές ώρες Σάββατου αναμένεται μια αύξηση των ποσοστών και στην επιφάνεια και θα κυμαίνονται σε υψηλά έως πολύ υψηλά ποσοστά. Να πώ αριθμό δεν είναι εύκολο και ούτε μπορεί να προβλευθεί ακριβής αριθμός αλλά επειδή με ρωτάτε αν θα φτάσει τα επίπεδα του Σεπτέμβρη του 2015 νομίζω είναι δύσκολο. Τότε έφτασε τα 3000-4000mg άρα μάλλον μέχρι εκεί δεν θα φτάσει. Περίπου αν και δεν ξέρω ίσως μέχρι 250-350mg. Θα το παρακολουθώ όμως και θα σας κρατάω ενήμερους για αυτό το θέμα.

Όλο αυτό το άθλιο καιρικό σκηνικό οφείλεται σε αυλώνα ψυχρών αερίων μαζών μέχρι ακτές της Αφρικής και χαμηλό βαρομετρικό που αναφόρισε από Αφρική και με την θέση που έχουν πάρει πιέζουν την Αφρική να μας στέλνει την αγάπη της με πολύ θερμές αέριες μάζες άρα υψηλές θερμοκρασίες αλλά να έχουμε και αυξημένη μεταφορά σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα αέρα που με την καλή υποστήριξη που έχει το χαμηλό βαρομετρικό να αφήνει μεγάλες ποσότητες να φεύγουν από τη Σαχάρα και να εισέρχονται στη Μεσόγειο. Με βάση το ρεύμα αέρα που θα δείτε και μέσα από τις εικόνες έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες ποσότητες σκόνης να οδηγούνται προς Ελλάδα(η Κρήτη κυριολεχτικά πνίγηκε) και Τουρκία ενώ σε έμας λόγω του ανέμου που επικρατεί στην επιφάνεια μάλλον δεν επιτρέπει μέχρι στιγμής μεγάλες ποσότητες σκόνης στην επιφάνεια σε σχέση με την ανώτερη ατμόσφαιρα.

Κυρίως αναμένω αύξηση στην σκόνη από μεσημέρι Παρασκευής μέχρι και πρωινές ώρες Σαββάτου που θα επηρεαζόμαστε από ισχυρό ρεύμα αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα και από το μεσημέρι και μετά του Σαββάτου η σκόνη υποχωρεί από την περιοχή μας αλλά ίσως επανέλθει και πάλι την Δευτέρα.

 

Για αύριο Παρασκευή σε άνοδο η θερμοκρασία για να φτάσουν οι μέγιστες έως 31-33 βαθμούς στο εσωτερικό και 24-28 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Στα ορεινά 23-26 βαθμούς.
Ανεμοι νοτιοανατολικοί-νοτιοδυτικοί στα 2 έως 4 μποφόρ.

Σε αισθητή-θεαματική πτώση η θερμοκρασία το Σάββατο λόγω εκτοπισμού των πολύ θερμών αερίων μαζών από την περιοχή μας αφού ο αυλώνας των ψυχρών αερίων μαζών θα κινηθεί ανατολικά προς την περιοχή μας αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερα ψυχρός  φτάνοντας οι μέγιστες στους 18-22 βαθμούς. Μικρή ενίσχυση των ανέμων. Τοπικές βροχές το Σάββατο σε περιοχές της επαρχίας Πάφου-ορεινά και προς εσωτερικό αλλά δεν φαίνεται κάτι αξιόλογο.
Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία την Κυριακή για να ανέβει ακόμα λίγο την Δευτέρα ενώ το διάστημα 28-30/3 σε πτώση η θερμοκρασία με εμφάνιση βροχών.