Καλησπέρα φίλοι μου

Με ηλιοφάνεια-παροδικές νεφώσεις και θερμοκρασίες πάνω της κανονικής αναμένεται να κυλήσει το Σάββατο και Κυριακή. Από αργά το απόγευμα της Κυριακής πιθανότητα για τοπικές βροχές αλλά από τα μεσάνυχτα και μετά προς αυγινές ώρες αναμένεται να έχουμε μια επέκταση των βροχών στο νησί μας λόγω χαμηλού βαρομετρικού που θα μας επηρεάζει.

 

Στην δορυφορική εικόνα βλέπουμε το χαμηλό βαρομετρικό που περιμένουμε να βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ιταλίας που σε συνδυασμό με συνεσφιγμένο μέτωπο κακοκαιρίας δίνει αυξημένες νεφώσεις με βροχές. Αυτό το χαμηλό θα κινηθεί ανατολικά. Στην περιοχή μας επικρατεί νεφελώδης καιρός με το ενδεχόμενο για τοπικές ελαφρές βροχές τις επόμενες ώρες.

 

Για αύριο Σάββατο με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις πιο αυξημένες στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Για Κυριακή στο ίδιο καιρικό μοτίβο με νεφώσεις και σε πιο χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Από αργά το απόγευμα προς βράδυ Κυριακή αναμένεται σταδιακά ο καιρός να αρχίσει να χαλά με τοπικές βροχές που προς ξημερώματα Δευτέρας και κατά τι διάρκεια της Δευτέρας μέχρι και απόγευμα θα έχουμε επέκταση των βροχών. Τοπικά θα έχουμε και εκδήλωση καταιγίδων.

 Υπάρχει το ενδεχόμενο μεταφοράς σκόνης από τα νότια-νοτιοανατολικά (Αφρική και Μέση Ανατολή) της Κύπρου Σάββατο βράδυ με Κυριακή λόγω του συστήματος που μας προσεγγίζει αλλά μέχρι Δευτέρα η σκόνη θα υποχωρήσει.

Περισσότερες λεπτομέρεις όμως για αυτή την αλλαγή θα ενημερωθείτε και αύριο για το πως θα εξελιχθεί. Χρειάζεται παρακολούθηση η πορεία του χαμηλού για πιο αναλυτική πρόβλεψη διότι ξεκίνησε από περιοχή Ισπανίας και θα διασχίσει μεγάλη πορεία που λογικά θα έρθει πιο εξασθενημένο από οτι είναι τώρα στην περιοχή μας.

Μέγιστες θερμοκρασίες για τις επόμενες 2 ημέρες γύρω στους 19-20 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια αλλά δεν αποκλείεται τοπικά να φτάσει στους 21 βαθμούς. Θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Την Δευτέρα θα σημειώσει μικρή πτώση.

 

Βορειοανατολικό έως νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα στα χαμηλά στρώματα-επιφάνεια, νοτιοανατολικό από τα 1400 μέτρα και πάνω και νοτιοδυτικό απο τα 3000 μέτρα και πάνω. Θα είναι λίγο ενισχυμένος ο άνεμος στα 3-4 μποφόρ αλλά στα παραθαλάσσια θα φτάνει και έως 5 μποφόρ. Κυρίως λίγο ενισχυμένοι νωρίς το μεσημέρι με απόγευμα. Στις πιο κάτω εικόνες μπορείτε να δείτε με περιοχές τα μποφόρ.

 

Πάμε να δούμε αναλυτικά τους πιο κάτω χάρτες:

Πεδίο χαμηλών πιέσεων λόγω χαμηλού βαρομετρικού βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ιταλίας σήμερα Παρασκευή και αυτό το χαμηλό θα κινηθεί ανατολικά προς Ελλάδα και μετά μια νοτιοανατολική πορεία φτάνωντας δυτικά-νοτιοδυτικά της Κύπρου προς ξημερώματα Δευτέρας. Σε πεδία χαμηλών πιέσεων ο καιρός είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες. Προς το παρόν η Κύπρος βρίσκεται σε πεδίο υψηλών πιέσεων λόγω και αντικυκλώνα αλλά κινούμενο το χαμηλό ανατολικά θα εκτοπίζονται οι υψηλές πιέσεις από την περιοχή μας.

Προσοχή χρειάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο που βαθύ χαμηλό βαρομετρικό που πέραν από τις βροχές θα δώσει και ισχυρούς έως θυελλώδης ανέμους.

Μετά από το σύστημα στις 17/12 νέο σύστημα χαμηλών πιέσεων με βροχές και καταιγίδες φαίνεται για τις 19-20 Δεκεμβρίου.