Καλησπέρα φίλοι μου

Βροχές και καταιγίδες παρατηρήθηκαν σήμερα Παρασκευή στην Κύπρο τοπικά σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας-Λάρνακας-Αμμοχώστου και Λεμεσού. Όταν αναφέρομαι σε ορεινές περιοχές είναι για όλες τις επαρχίες. Επηρεάστηκαν περιοχές με βάση και τον χάρτη που σας είχα παρουσιάσει με τη διαφορά ότι κινήθηκαν και πιο νότια-νοτιοανατολικά με βάση το πλαίσιο. Οι τελευταίες 3 ημέρες με το πως εξελισσότανε ο καιρός περισσότερο θύμιζε Μάιο παρά Φεβρουάριο με την θερμική αστάθεια αφού οι βροχές ξεκινούσαν από το κεντρικό κομμάτι του νησιού και εξαπλώνονταν.

Δεν τελιώνουν εδώ όμως οι βροχές διότι ο άστατος καιρός με βροχές κατά περιόδους συνεχίζεται μέχρι και την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου. Ας ξεκινήσω να σας αναλύω την καιρική κατάσταση. Χαμηλό βαρομετρικό που θα βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος αύριο Σάββατο κινείται ανατολικά προς την Τουρκία με τάση εξασθένησης. Όμως θα είναι η αιτία που θα αναμένεται πέρασμα βροχών στην Κύπρο Σάββατο βράδυ προς ξημερώματα Κυριακής επηρεάζοντας αρκετές περιοχές του νησιού. Βροχές ελαφράς με μέτριας έντασης ενώ από θέμα κατιαγίδων ίσως να είναι πολύ περιορισμένες. Στο Τρόοδος βροχή θα εναλλάσσεται με χιόνι. Μετά ακολουθείται μια πρόσκαιρη βελτίωση με τα φαινόμενα να είναι πιθανόν πολύ τοπικά κατά τι διάρκεια της Κυριακής.

Μετά το πέρας αυτής της διαταραχής όπως είπα θα έχουμε μια πρόσκαιρη βελτίωση αλλά οι βροχές θα επανέλθουν από νέο βαθύ χαμηλό βαρομετρικό που αναμένεται να επηρεάσει την Μεσόγειο με αποτέλεσμα Δευτέρα και Τρίτη αλλά κυρίως προς βραδυνές ώρες της Δευτέρας να έχουμε βροχές με τοπικές καταιγίδες και πολύ πιθανόν να είναι παγκύπριο το πέρασμα από την Κύπρο. Στο Τρόοδος κυρίως υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης. Εννοείται σε Ιταλία και Ελλάδα θα δώσει πολύ περισσότερα φαινόμενα βροχής αλλά και χιόνια που στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην βόρεια Ελλάδα τα χιόνια θα κατεβούν και σε ημιορεινές περιοχές. Ένα χαμηλό βαρομετρικό ερχόμενο από Αλγερία που ανηφορίζει προς Ιταλία και μετά ακολουθεί ανατολική πορεία στην Ελλάδα και φτάνει μέχρι το Αιγαίο πέλαγος. Στην πορεία του η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει για αυτό και το χαμηλό είναι βαθύ με αποτέλεσμα να δώσει και έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως σε Ελλάδα. Όμως περισσότερες λεπτομέρειες για Κύπρο δεν μπορούν να δοθούν από τώρα και θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 ημέρες ακόμα.

 

Τώρα όσο αφορά την αυριανή ημέρα Σάββατο με ηλιοφάνεια τις πρωινές ώρες ενώ από νωρίς το μεσημέρι και μετά θα παρατηρούνται νεφώσεις πιο αυξημένες σε ορεινές -ημιορεινές περιοχές αλλά και εσωτερικό. Υπάρχει ένα μικρό ρίσκο μεσημέρι προς απόγευμα να πέσουν λίγες τοπικές βροχές σε ορεινά και εσωτερικό. Προς το βράδυ έρχονται πιο εκτεταμμένες βροχές από τα δυτικά μας.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες στους 19-20 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια και στους 8-12 βαθμούς στα ορεινά. Στα ημιορεινά στους 16-17 βαθμούς. Οι ελάχιστες θα κυμανθούν στους 8-10 βαθμούς στο εσωτερικό και 10-12 στα παράλια. Στα ορεινά στους 1-3 βαθμούς και στους 4-7 στα ημιορεινά. Στο Τρόοδος γύρω στους 0 βαθμούς με την πιθανότητα παγετού.

Άνεμοι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί και τοπικά και έως νότιοι. Ένταση στα 2-3 μποφόρ αλλά στα νότια-νοτιοανατολικά-ανατολικά παραθαλάσσια τμήματα στα 3-4 μποφόρ. Βραδυνές και πρωινές ώρες στα 1-2 μποφόρ.