Καλησπέρα φίλοι μου

 

Αν και τις τελευταίες 2 ημέρες η θερμοκρασία έπεσε ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε κανονικές τιμές για την εποχή αλλά δεν είμαστε και ιδιαίτερα πιο πάνω. Στους 32 βαθμούς σε εσωτερικό και 28-31 βαθμούς στα παράλια η θερμοκρασία των τελευταίων ημερών. Θερμές αέριες μάζες θα δώσουν μια  άνοδο Πέμπτη και Παρασκευή 2-3 βαθμών. Χωρίς ενισχυμένους ανέμους τις επόμενες ημέρες. Έρχεται όμως και πάλι πτώση από Κυριακή και μετά.  Για βροχές δεν φαίνεται κάποιο οργανωμένο σύστημα κακοκαιρίας στην περιοχή μας για τις επόμενες 5-6 ημέρες. Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.

 

Για αύριο Τετάρτη με ηλιοφάνεια αλλά θα παρατηρούνται και νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μεσημέρι με απόγευμα θα παρατηρηθεί μια αύξηση νεφώσεων στα ορεινά και εσωτερικό και στα χαμηλά στρώματα. Από θέμα βροχής δεν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες. Απλά ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο για κάτι πολύ τοπικό προς ορεινά.

 

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 30-32 βαθμούς στο εσωτερικό και 28-30 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 18-24 βαθμούς και 26-29 σε ημιορεινές περιοχές.

 

Άνεμοι μεσημέρι προς απόγευμα στα 2-3 μποφόρ αλλά σε παραθαλάσσιες περιοχές από Πάφο μέχρι Λάρνακα και στα βόρεια έως 4 μποφόρ. Πιο εξασθενημένοι βραδυνές και αυγινές ώρες.

 

 

Πάμε να δούμε πως είναι η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας που δείχνει για την δική μας περιοχή να είναι ευννοική για μεταφορά θερμών αερίων μαζών Πέμπτη και Παρασκευή:

Αντικυκλώνας στη δυτική Ευρώπη ευννοεί κατάβαση δροσερών έως ψυχρών αερίων μαζών(γαλάζιο χρώμα)νότια προς κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας που αυτό θα ευννοήσει λόγω του ότι ψυχρές αέριες μάζες περνούν από τα ζεστά νερά της Μεσογείου και την συνάντηση τους με τις θερμές αέριες μάζες  σε κυκλογέννεση δηλαδή δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού. Αυτό θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες στην περιοχή μας κυρίως Πέμπτη και Παρασκευή με άνοδο θεμροκρασίας. Ο αντικυκλώνας θα είναι αυτός που σε δεύτερη φάση θα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο των ψυχρών αερίων μαζών με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αποκοπή ψυχρής λίμνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα που σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό θα δώσουν άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες σε Ιταλία και μέρος της Ελλάδας. Κυρίως λόγω της αποκομμένης λίμνης και του χαμηλού θα έχουμε εμείς μεταφορά θερμών αερίων μαζών. Μέχρι το Σάββατο αυτή η διαταραχή θα διαλυθεί με αποτέλεσμα σιγά σιγά να αρχίσει πτώση θερμοκρασίας. Η αλλαγή προς το φθινόπωρο γίνεται με βασανιστικό τρόπο στην περιοχή μας.

Μπλέ χρώμα=πολύ ψυχρές αέρειες μάζες, Γαλάζιο χρώμα=δροσερές έως ψυχρές αέριες μάζες, Κόκκινο χρώμ=θερμές αέριες μάζες