Μετά από 10-11 ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την σκόνη που μας ταλαιπωρούσε από την Δευτέρα 5/2 και γενικά με καιρικό σκηνικό που δεν θύμιζε χειμερινό μήνα επιτέλους αλλάζει σταδιακά το καιρικό σκηνικό στην Κύπρο. Δροσερό έως ψυχρό ρεύμα αέρα άρχισε να επηρεάζει την Κύπρο εκτοπίζοντας τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να είναι σε πτώση.Επίσης η αλλαγή του ρεύματος αέρα ευννόησε και στην απομάκρυνση της σκόνης αφού οι ποσότητες έπεσαν στα χαμηλά επίπεδα.

Πέρασε μια εβδομάδα που είχε προβλευθεί αρκετές ημέρες πρίν πως θα κυλούσε δηλαδή με υψηλές θερμοκρασίες,σκόνη,νεφώσεις και κάποιες τοπικές λασποψιχάλες. Οι νεφώσεις βοήθησαν κρατώντας την θερμοκρασία εκτός από την Παρασκευή που λόγω ηλιοφάνειας έφτασε και τους 25 βαθμούς στο εσωτερικό.

Η αυριανή ημέρα Δευτέρα αναμένεται με αυξημένες νεφώσεις με την πιθανότητα βραδυνές ώρες προς ξημερώματα Τρίτης αλλά και κατά τι διάρκεια των πρωινών ωρών της Τρίτης να παρατηρηθούν τοπικές βροχές ελαφράς έως μέτριας έντασης. Μετά το μεσημέρι Τρίτης δεν φαίνεται κάτι από θέμα βροχών. Πρωινές ώρες Τρίτης λίγο χιονάκι κυρίως από πλατεία Τροοδους και πάνω υπάρχει το ενδεχόμενο.

Τετάρτη 14/2 πιθανότητα για πολύ τοπικού χαρακτήρα βροχές απογευματινές ώρες. Πέμπτη 15/2 πολύ τοπικές-διάσπαρτες βροχές. Παρασκευή-Σάββατο 16-17/2 κυρίως άστατος καιρός με βροχές και πιθανόν τοπικές καταιγίδες.Χιόνια κυρίως από πλατεία Τρόοδους και πάνω προς Όλυμπο. Χαμηλό βαρομετρικό φαίνεται να απασχολεί την Κύπρο που θα βρίσκεται νότια μας. Σάββατο μπορεί να έχουμε και αισθητή πτώση θερμοκρασίας.  Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα με τις ώρες εκδήλωσης φαινομένων αλλά αυτό θα έχει το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να διαφοροποιείται για αυτό και θα υπάρχει συνεχή ενημέρωση.

Επίσης να αναφέρω ότι τα προγνωστικά μοντέλα έχουν την Κύπρο το διάστημα 16-17/2 με αρκετές ποσότητες βροχής αλλά αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες στο κατά πόσο θα μπορεί να επαληθευτεί.

Θερμοκρασίες Δευτέρα-Τρίτη 12-13/2. Σε πτώση η θερμοκρασία και θα κυμαίνεται στους 17-19 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια και στους 7-15 βαθμούς στα ορεινά. Θερμοκρασιακά η επόμενη εβδομάδα θα είναι με σκαμπανεβάσματα αλλά και με πιο χαμηλές θερμοκρασίες από την εβδομάδα που διανύσαμε.

Άνεμοι Δευτέρα-Τρίτη βορειοδυτικοί-νοτιοδυτικοί εντάσεως 2-3 μποφόρ αλλά στα παραθάλασσια και έως 4 μποφόρ μεσημέρι με απόγευμα. Την Τρίτη υπάρχει το ενδεχόμενο στα παραθαλάσσια και έως 5 μποφόρ.

Κυριακή 18/2 ημέρα αποκορύφωσης των καρναβαλιών φαίνεται ότι μέχρι πολύ πρωινές ώρες να μας απασχολούν οι βροχές ενώ μετά ακολουθεί βελτίωση στον καιρό και φαίνεται να παραμένει και την Καθαρά Δευτέρα 19/2 καλό καιρίκό σκηνικό. Όμως φίλοι μου περιμένουμε. Χρειάζεται υπομονή και παρακολούθηση ακόμα.

Από αύριο θα έχετε περισσότερη ανάλυση μέσα από τους χάρτες που σας ετοιμάζω.