Μάθε πώς και γιατί ο φόβος μπορεί να σε οδηγήσει στο ψέμα.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που είπες ψέματα; Ίσως πολύ πρόσφατα. Τα ψέματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ένδειξη ευφυΐας, καθώς συνεπάγονται την ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς μια δύσκολη κατάσταση και στη συνέχεια να δημιουργεί και να παρουσιάζει μία εναλλακτική πραγματικότητα προκειμένου ν’ αποφύγει προβλήματα ή συγκρούσεις. Ωστόσο, αυτό δεν δικαιολογεί την ύπαρξή τους και δεν τα κάνει αποδεκτά. Τα ψέματα συνιστούν τις περισσότερες φορές πηγή προβλημάτων και δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους, δηλαδή την αποφυγή διαξιφισμών και αναταραχών.

Τα ψέματα, ακόμα και αν δεν τα λέμε συχνά, συνδέονται με διάφορους φόβους. Η ψυχολόγος Βάσω Μακαρώνημας παρουσιάζει μερικούς από αυτούς:

Ο φόβος της αποδοκιμασίας

Όταν εκτιμάς τη γνώμη κάποιου, θες να σε σέβεται και να σε εκτιμά κι ο ίδιος. Γι’ αυτό, αν τυχόν κάνεις κάτι για το οποίο δεν είσαι περήφανος, το ψέμα είναι η εύκολη λύση για να αποκρύψεις το ατόπημά σου και να μη χάσεις την εκτίμηση του άλλου που σου είναι απαραίτητη. Η γνώμη των αγαπημένων σου μας προσώπων μετράει για εσένα και θέλεις πάντα να είναι θετική. Αυτός είναι ένας λόγος που μπορεί να σε οδηγήσει στο ψέμα.

Ο φόβος της εγκατάλειψης

Ο φόβος να φτάσει σε ρήξη μία σχέση είτε πρόκειται για ερωτική, φιλική ή ακόμα και οικογενειακή υπάρχει σε όλους και συνδέεται με το αποτέλεσμα της ρήξης που συχνά είναι η εγκατάλειψη. Τα ψέματα πολύ συχνά έχουν στόχο να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. Ξέρεις ότι έκανες κάτι κακό που βλάπτει άμεσα ή έμμεσα ένα αγαπημένο σου πρόσωπο και το μετανιώνεις. Αλλά επίσης ξέρεις ότι αν αποκαλυφθεί, τα πάντα μπορεί να αλλάξουν, γιατί η αντίδραση του άλλου μπορεί να είναι ακραία ή απρόβλεπτη. Εδώ το ψέμα έρχεται να σε σώσει από το αδιέξοδο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα παροδικά.

Ο φόβος της αλλαγής

Πολύ συχνά μπορεί να νιώθεις “βολεμένος” σε μία κατάσταση, ακόμα κι αν δεν σου αρέσει και τη συντηρείς με ψέματα, γιατί φοβάσαι να την αλλάξεις. Φοβάσαι το άγνωστο, το “ξεβόλεμα” και την αναστάτωση που θα προκύψει. Μπορεί να πρόκειται για μία σχέση που έχει βαλτώσει, για μία φιλία που δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης ή για μία συγγενική σχέση που έχει καταντήσει τυπική. Σε αυτήν την περίπτωση, πέρα από τα ψέματα που μπορεί να πεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα, τελικά μπορεί να λες ψέματα και στον ίδιο σου τον εαυτό, ελπίζοντας ότι όλα είναι καλά ή ότι μια προβληματική κατάσταση θα βελτιωθεί. Βαθιά μέσα σου, όμως, ξέρεις την αλήθεια, κι ας μην σου αρέσει.

Ο φόβος των συνεπειών

Ο φόβος ανάληψης προσωπικής ευθύνης (η αναγνώριση μίας δυσάρεστης κατάστασης, η παραδοχή ενός λάθους και η αποκάλυψη μιας αδυναμίας) είναι ένας ακόμη λόγος που μπορείς να επιλέγεις το ψέμα από την αλήθεια. Θα πρέπει επίσης να κάνεις κάτι για αυτήν την κατάσταση, να τη διορθώσεις και πολύ συχνά μπορεί να μην ξέρεις πώς ή και να μην μπορείς. Οπότε το ψέμα καλύπτει αυτήν την αδυναμία και μπορείς να δείχνεις όπως θα ήθελες να είσαι.

“Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα, το οποίο δύσκολα υπερνικάται. Θέλει κόπο, επιμονή και πολλή προσπάθεια για να ελέγξεις και να περιορίσεις τους φόβους σου. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τους εκλογικεύσεις και να τους θέσεις στις σωστές βάσεις” τονίζει η Βάσω Μακαρώνη. Ελέγχοντας τους φόβους σου, θα περιορίσεις και τα ψέματα απέναντι στα αγαπημένα σου πρόσωπα, αφού όπως προαναφέραμε ο φόβος αποτελεί συνήθως την γενεσιουργό αιτία τους.

Πηγή : ThriveGlobalGreece