Καλησπέρα φίλοι μου

Με ηλιοφάνεια οι επόμενες ημέρες αλλά κατά περιόδους θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις με ένα μικρό ρίσκο για λίγες τοπικές βροχές Τετάρτη-Πέμπτη. Μέχρι στιγμής αν δεν αλλάξει κάτι στα δεδομένα δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο να μας απασχολεί.

Η αιτία που με κάνει να κρατάω ένα μικρό ρίσκο είναι ενός χαμηλού βαρομετρικού που θα απασχολήσει και πάλι την Ελλάδα-Τουρκία και Βαλκάνια με βροχές και χιόνια όπου θα επηρεαστούν και από ψυχρό μέτωπο. Αυτή η διαταραχή θα κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά. Αν αλλάξει κάτι σε εμάς και αυξηθεί το ρίσκο βροχής θα εξαρτηθεί από την πορεία του ψυχρού μετώπου για αυτό και θα σας κρατώ ενήμερους.

 

Τώρα όσο αφορά την δική μας περιοχή οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν με ηλιοφάνεια αλλά κατά περιόδους θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Το ρίσκο για βροχή όπως ανάφερα και πιο πάνω είναι μικρό για λίγες διάσπαρτες βροχές στο νησί. Όπως είναι τα δεδομένα δεν φαίνεται οργανωμένο σύστημα με βροχές μέχρι και την Κυριακή 5 Μαρτίου.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο για να κυμανθούν οι μέγιστες αύριο Τετάρτη στους 19-21 βαθμούς. Στα ορεινά στους 6-12 βαθμούς. Οι ελάχιστες στους 8-9 βαθμούς στο εσωτερικό και 10-12 στα παράλια. Στα ορεινά στους 1-3 βαθμούς και στο Τρόοδος στο -1 όπου και αναμένεται παγετός. Στα ημιορεινά 4-7  βαθμούς.

Άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί και έως βόρειοι-βοειοδυτικοί τοπικά εντάσεως 2-3 μποφόρ αλλά στα παραθαλάσια τμήματα από Λεμεσό μέχρι Αμμόχωστο και Ακάμα στα 3-4 μποφόρ και πιθανόν παροδικά και έως 5 μποφόρ.

Για τις επόμενες ημέρες από Πέμπτη και μετά θερμοκρασιακά στα ίδια επίπεδα με πιθανή μικρή άνοδο την Κυριακή. Από ανέμους την Πέμπτη στα 3-4 μποφόρ αλλά στα παραθαλάσσια τμήματα και έως 5 μποφόρ. Την Παρασκευή εξασθενούν στα 2-3 μποφόρ.

 

Ας μιλήσουμε και λίγο για την διαταραχή που πέρασε. Χαμηλό βαρομετρικό που επηρεάζε την Ελλάδα προερχόμενο από Αλγερία επηρεάσε και εμάς εχθές Δευτέρα με θερμό μέτωπο στην αρχή ενώ μετά ακολούθησε το ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας. Είχαμε βροχές αλλά με το πως εξελίχθηκε το ψυχρό μέτωπο δεν είχε αρκετή δυναμική με αποτέλεσμα να πέσουν πιο λίγες βροχές αλλά και οι καταιγίδες ήταν περιορισμένες. Επηρεάστηκαν καλύτερα περιοχές της επαρχίας Πάφου-Λεμεσού-ορεινά και μετά επαρχία Αμμοχώστου και Λάρνακας. Τελευταία η επαρχία Λευκωσίας με τις πιο λίγες βροχές. Συνολικές ποσότητες από 0.1 έως 25μιλίμετρα. Με αυτές τις ποσότητες ο μήνας Φεβρουάριος έφτασε το 68% της κανονικής άρα δεν πήγε και πολύ καλά. Δυστυχώς επαληθεύομαι για το ποσοστό του μήνα(λέω δυστυχώς γιατί τις βροχές τις έχουμε ανάγκη) αφού από τις πρώτες ημέρες του μήνα πριν ακόμα παρατηρηθούν οι βροχές είχα πει ότι δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος δίνοντας ένα ποσοστό στο 60-70% και έφτασε το 68%. Τεράστιο το ρίσκο που πήρα αλλά με δικαίωσε το αποτέλεσμα.

Μέχρι τώρα ο μήνας Φεβρουάριος έβαλε 8.5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στα φράγματα αλλά το περισσότερο ποσοστό οφείλεται στον Ιανουάριο. Φτάσαμε το 22.4% αλλά ο δρόμος μας παραμένει μακρύς. Σας παρουσιάζω χάρτη κατανομής βροχής για Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Θα πάρω το ρίσκο και θα μιλήσω εντελώς πειραματικά για το τι θα γίνει τον Μάρτιο από θέμα βροχών και θερμοκρασιών. Είναι κάτι το όποιο δεν είναι πρόβλεψη αλλά μια καθαρά προσωπική δική μου γνώμη. Είμαι πιο αισιόδοξος για τον μήνα που έρχεται με τις βροχές να φτάνουν σε ένα ποσοστό στο 100-120% άρα να φτάσει την κανονική  και να την ξεπεράσει. Θερμοκρασιακά πιστεύω θα είναι στις κανονικές τιμές έως ελαφρώς πιο πάνω. Αυτό αφορά τον μέσο όρο για όλο τον μήνα χωρίς να αποκλείεται ότι δεν θα έχουμε μικρές περιόδους με την θερμοκρασία λίγο πιο πάνω ή κάτω της κανονικής. Τονίζω δεν είναι πρόβλεψη να μην παρεξηγούμε 🙂

 

 

Πηγή: Sat24.com