Καλησπέρα φίλοι μου

Επανήλθαν οι βροχές κατά το απόγευμα προς βράδυ μετά το διάλειμμα που παρατηρήθηκε πρωινές και μεσημεριανές ώρες με αποτέλεσμα τις επόμενες 10-12 ώρες τοπικά και κατά περιόδους να παρατηρούνται βροχές στο νησί χωρίς να φαίνεται κάτι ακραίο όσο αφορά τις βροχές ως προς την ένταση τους.  Στα 25-30 μιλίμετρα μέχρι στιγμής τις τελευταίες ώρες οι βροχές πάνω στα ορεινά. Ευτυχώς που βρέχει καλά πάνω για να βοηθηθούν τα φράγματα μας.

Μετά από αυτές τις ώρες περίπου από πρωινές ώρες Τετάρτης και μετά φαίνεται μια βελτίωση στο καιρικό σκηνικό με τις πιθανότητες για βροχές να μειώνονται και να επικρατεί ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά και βόρεια.  Κατά τις αυγινές ώρες αλλά και κατά τι διάρκεια της Τετάρτης λόγω ψυχρών αερίων μαζών που θα εισέλθουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα φαίνεται να δίνουν πιθανότητες για λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

Μέγιστες θερμοκρασίες για αύριο Τετάρτη έως 19 βαθμούς στο εσωτερικό και 19-20 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 3-8 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου.

Πέμπτη σε μικρή πτώση 1-2 βαθμούς σε εσωτερικό και ορεινά με σταδιακή εξασθένηση των ανέμων.

Στην πάρακατω εικόνα σας παρουσιάζω το ρεύμα αέρα που μας κατεβαίνει από τα βορειοδυτικά λίγο ψυχρό. Στην περιοχή μας όμως έρχεται ως δυτικό-νοτιοδυτικό και είναι ενισχυμένο για αυτό μέχρι και αύριο το απόγευμα Τετάρτης κατα περιόδους θα πνέοουν στην περιοχή μας μέτριοι έως ισχυροί άνεμοι στα 5 έως 6 μποφόρ στα παραθαλάσσια και ορεινά  με πιθανές ριπές στα 7 έως 8 μποφόρ. Στο εσωτερικό 3-4 μποφόρ με πιθανές ριπές 5-6 μποφόρ. Για αυτό χρειάζεται προσοχή τις επόμενες 18 ώρες μέχρι να αρχίσει να εξασθενεί κάπως το ρεύμα αέρα.

Στην πιο κάτω εικόνα βλέπουμε τις νεφώσεις από το sat24 που είναι αυξημένες στην ευρύτερη περιοχή λόγω των ασταθών καιρικών συνθηκών που επικρατούν με βροχές από χαμηλό βαρομετρικό που βρίσκεται βόρεια της Κύπρου. Συνεσφιγμένο(σύσφιξη θερμών με ψυχρών αερίων μαζών) μέτωπο κακοκαιρίας επιρεάζει την περιοχή μας.

Το ραντάρ βροχής που γενικά στην περιοχή παρατηρούνται αρκετές βροχές. Οι βροχές με βάση το ρεύμα αέρα που σας παρουσιάσα πιο πάνω κινούνται ανατολικά-βορειοανατολικά αλλά θα ευννοείται και η Κύπρος με τις βροχές να μπαίνουν από τα δυτικά μας και να κινούνται προς ανατολικά

 

Πάμε τώρα να δούμε τα χαμηλά και υψηλά πεδία αλλά και τις αέριες μάζες σε Ευρώπη και Κύπρο:

Το χαμηλό βαρομετρικό απομακρύνεται από την περιοχή μας από αύριο με αποτέλεσμα σιγά σιγά να μπαίνουμε σε πεδίο υψηλών πιέσεων λόγω αντικυκλώνα που βρίσκεται βόρεια της Ελλάδας και έτσι να περιορίζονται αρκετά τα φαινόμενα Τετάρτη με Πέμπτη. Αβαθές χαμηλό βαρομετρικό στη Σαρδηνία αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία και να εισέλθει στο Αιγαίο πέλαγος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτοπίζει κάπως τις υψηλές πιέσεις στην Ελλάδα με τον αντικυκλώνα να έρχεται βόρεια της Κύπρου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη σε κεντρική και νότια Ελλάδα με χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου.

Φαίνεται κάποιες βροχές(λίγες και τοπικές) από αυτό το σύστημα να επηρεάζουν και την Κύπρο την Παρασκευή αλλά ακόμα δεν μπορώ να είμαι απόλυτος λόγω του αντικυκλώνα που θα βρίσκεται βόρεια της Κύπρου που ίσως δεν ευννοήσει και πολλά πράγματα από φαινόμενα. Χρειάζεται ακόμα λίγη παρακολούθηση.

Βαθύ χαμηλό βαρομετρικό από περιοχή Ισπανίας θα ακολουθήσει μια ανατολική πορεία και θα κινείται νότια της Ιταλίας και Ελλάδας και να φτάνει νοτιοδυτικά της Κύπρου που μπορεί να φέρει τοπικά κάποιες βροχές  την Δευτέρα 17/12 αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα. Θα πρέπει να παρακολουθείται η πορεία του διότι μπορεί μέχρι να φτάσει σε εμάς να εξασθενήσει και να μην έχει την δυναμική να δώσει κάτι αξιόλογο.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε τις ψυχρές έως πολύ ψυχρές αέριες μάζες που έχουν κατηφορίσει από τα βόρεια προς νότια σε κεντρική Μεσόγειο και θα ακολουθήσουν μια αντολική πορεία για αυτό και η Κύπρος θα δέχεται ένα ψυχρό ρεύμα αέρα με πτώση θερμοκρασίας. Από Παρασεκυή υποχωρεί αυτό το ρεύμα αέρα με μικρή άνοδο στη θερμοκρασία μας.

Δείξτε προσοχή στους ενισχυμένους ανέμους που θα επικρατούν μέχρι απόγευμα Τετάρτης.