Καλησπέρα σας φίλοι μου.

Τοπικές βροχές-καταιγίδες στα ορεινά-ημιορεινά υπάρχουν πιθανότητες και για αύριο Τρίτη 1/5 χωρίς να αποκλείονται τοπικά και κάποιες περιοχές του εσωτερικού να δεχθούν βροχές. Κυρίως σε ορεινά-ημιορεινά και αν διαφοροποιηθεί κάτι θα σας ενημερώσω αύριο το πρωί.

Υψηλές θερμοκρασίες και αύριο με μέγιστες έως 33-34 βαθμούς εσωτερικό-επαρχία Λευκωσίας και 26-28 βαθμούς στα παραθαλάσσια τμήματα. Γενικά σε επαρχία Πάφου 26-30 βαθμούς και 28-31 βαθμούς στις υπόλοιπες επαρχίες Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου. Στα ορεινά 22-26 βαθμούς.  Άνεμοι βορειοανατολικοί-νοτιοανατολικοί 2-3 μποφόρ και παροδικά από το μεσημέρι προς απόγευμα και έως 4 μποφόρ.

Από Τρίτη μεσημέρι και μετά και για 3-4 ημέρες η σκόνη θα αυξηθεί και τα επίπεδα της θα κυμαίνονται σε μέτρια έως υψηλά. Σκόνη προερχόμενη από Μέση Ανατολή κυρίως. Λογικά από Σάββατο θα αρχίσει σταδιακή υποχώρηση.

Τετάρτη-Παρασκευή(κυρίως Πέμπτη-Παρασκευή) πιο θερμές αέριες μάζες θα μας επηρεάζουν με την θερμοκρασία σε άνοδο με το ενδεχόμενο τοπικά στο εσωτερικό έως 35-36 βαθμούς χωρίς να αποκλείεται Παρασκευή να ξεπεράσει και τους 36 βαθμούς. . Θα υπάρξει αναλυτικό δελτίο για θερμοκρασίες μέχρι αύριο.

Άνεμοι την Τετάρτη νοτιοανατολικοί 2 έως 3 μποφόρ. Πιο μικρή η πιθανότητα τοπικής βροχής στα ορεινά.

Αλλαγή στο καιρικό σκηνικό αναμένεται από Κυριακή 6/5  που θα αρχίσει σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και θα είναι αισθητή μέχρι Δευτέρα 7/5. Κάτι καλύτερο από θέμα βροχών φαίνεται την επόμενη εβδομάδα. Όταν θα έχω πιο ασφαλή στοιχεία θα σας ενημερώσω σύντομα.

 

Η αιτία που διατηρούμαστε με τέτοιο καιρικό σκηνικό σας την έχω αναλύσει από προχτές Σάββατο και σήμερα δίνω μια συνέχεια στους χάρτες:

Ο Αζορικός Αντικυκλώνας βρίσκεται στον ατλαντικό δυτικά της Ευρώπης και ευννοεί κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια προς τα νότια. Βλέπουμε ένα αυλώνα ψυχρών αερίων μαζών να φτάνει μέχρι και την Ιβηρική Χερσόνησο.

Ο αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών συνεχίζει μέχρι και την Τρίτη 1/5 με μια μετατόπιση και πιο νότια προς Αφρική ενώ μετά θα παρατηρηθεί αποκοπή του ομφάλιου λώρου με αποτέλεσμα να έχουμε αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα συνδυαστεί με χαμηλό βαρομετρικό ερχόμενο από Αφρική-Αλγερία. Αυτή η διαταραχή θα κινηθεί βορειοανατολικά και θα εγκατασταθεί στην Κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να στείλει πιο θερμές αέριες μάζες στην περιοχή μας περίπου από Πέμπτη 3/5 και μετά με την θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.