Καλησπέρα φίλοι μου

Οι καλές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών θα συνεχιστεί μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων 25 Δεκεμβρίου. Πεδίο υψηλών πιέσεων επηρεάζει την περιοχή μας με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις με το ρίσκο βροχής να είναι χαμηλό. Τις επόμενες ώρες στο βόρειο-βορειοδυτικό θαλάσσιο χώρο της Κύπρου θα σημειωθούν κάποιες βροχές αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα το νησί μας. Δευτέρα με λίγες τοπικές νεφώσεις ενώ Τρίτη θα αυξάνονται οι νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες Δευτέρα και Τρίτη αλλά και μέχρι το μεσημέρι Τετάρτης στους 19-20 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια χωρίς να αποκλείεται πιο τοπικά και 21-22 βαθμούς. Στα ορεινά 8-13 βαθμούς.  Ελάχιστες αυγινές ώρες Δευτέρας στους 8-9 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10-12 βαθμούς στα παράλια και 2-4 βαθμούς στα ορεινά. Ανήμερα Χριστουγέννων δηλαδή αυγινές ώρες ψυχρός καιρός με τις ελάχιστες να είναι χαμηλές με πιθανότητα παγετού πάνω στα ορεινά. Από Τετάρτη απόγευμα προς βράδυ ξεκινά η πτώση θερμοκρασίας που θα είναι αισθητή μέχρι Πέμπτη.

Άνεμοι στα 2 έως 3 μποφόρ ενώ μεσημέρι Χριστουγέννων και έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια κυρίως. Μεσάνυχτα προς ξημερώματα Τετάρτης με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου θα ενισχυθούν.

Με τα τελευταία στοιχεία το καιρικό μενού θα είναι ως εξής: Βροχές σε όλο το νησί με τοπικές καταιγίδες συνοδεία χαλαζόπτωσης μικρού μεγέθους(κυρίως από ξημερώματα Τετάρτης και μετά το χαλάζι)ενώ απόγευμα προς βράδυ Τετάρτης αναμένονται χιόνια στο Τρόοδος που σιγά σιγά οσο περνούν οι ώρες θα κατεβαίνουν υψόμετρο. Περίπου μέχρι τα 800 μέτρα με χιονόστρωση από τα 1000 μέτρα και πάνω. Το άστατο καιρικό σκηνικό κρατάει μέχρι Πέμπτη 27/12. Πιθανότητες για ανεμοστρόβιλο είναι χαμηλές χωρίς να φαίνεται κάτι για το νησί. Πιθανές ποσότητες βροχής 5 έως 35 μιλίμετρα.

Μπαίνουμε σε περίοδο με κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες για 9-10 ημέρες μέχρι και πρώτες 4-5 ημέρες του Ιανουαρίου. Ετοιμάζουμε τα παλτά μας

 

Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά όσο αφορά τα πεδία χαμηλών και υψηλών πιέσεων αλλά και τις ψυχρές αέριες μάζες:

Πεδίο χαμηλών πιέσεων λόγω χαμηλών βαρομετρικών επηρεάζει τα βαλκάνια και ανατολική Ευρώπη με επέκταση και προς την Ελλάδα σταδιακά από αύριο Δευτέρα. Η Ελλάδα αναμένεται να επηρεαστεί από χαμηλό βαρομετρικό και πέρασμα ψυχρού μετώπου με βροχές-καταιγίδες αλλά και χιόνια από τα ξημερώματα της Τρίτης 25/12.

Το πεδίο χαμηλών πιέσεων με το χαμηλό βαρομετρικό(από Ελλάδα) και το ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας κινείται προς την περιοχή μας όπου και στην Κύπρο το καιρικό σκηνικό θα αλλάξει με βροχές περίπου από τις 2100 το βράδυ Τρίτης και μετά με πέρασμα μετωπικής ύφεσης σκάφης ενώ προς ξημερώματα Τετάρτης και μετά με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε όλη την Κύπρο. Μπαίνουμε σε πεδίο χαμηλών πιέσεων που εκτοπίζουν τις υψηλές πιέσεις από την περιοχή μας.

Έχουμε το ωμέγα μπλόκ-αντικυκλωνικό πεδίο που ευννοεί την κατάβαση πιο ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή μας.

 

 

Ψυχρές έως πολύ ψυχρές αέριες μάζες λόγω και του αντικυκλώνα στην κεντροδυτική Ευρώπη που λειτουργεί ως εμποδιστής από το αντλαντικό ρεύμα θα κατηφορίσουν νοτιότερα προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα μέχρι την Πέμπτη να πέσει αισθητά η θερμοκρασία επικρατώντας για πρώτη φορά φέτος κρύος καιρός. Μπροστά από το ψυχρό μέτωπο προπορεύεται θερμός αέρας ενώ πίσω από το ψυχρό ακολουθεί ψυχρός έως πολύ ψυχρός άνεμος. Εμποδιστής άρα δεν επιτρέπει σε ζωνική κυκλοφορία με ρεύμα αέρα από τα δυτικά προς ανατολικά αλλά ευννοεί σε μεσημβρινή κυκλοφορία της ατμόσφαιρας που πιο ψυχρές αέριες μάζες κατεβαίνουν νοτιότερα.

Άρα ο θερμός αέρας στην περιοχή μας με την κάθοδο του ψυχρού μετώπου θα εκτοπίζεται και θα ψυχραίνει η ατμόσφαιρα στην περιοχή μας.