Καλησπέρα φίλοι μου

Με καλοκαιρινές διαθέσεις αυτή η εβδομάδα και θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς στο εσωτερικό και κυμαίνονται έως 31-32 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές από 22(ορεινά) έως 28 βαθμούς. Δεν αλλάζει κάτι τις επόμενες 2 -3 ημέρες αλλά θα έχουμε μια περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας στο εσωτερικό-επαρχία Λευκωσίας  που την Τετάρτη έχει το ενδεχόμενο να φτάσει τους 33-34 βαθμούς.

Η αιτία που συνεχίζει η έλευση των θερμών αερίων μαζών στην περιοχή μας βρίσκεται πιο δυτικά περιοχή Ιταλίας που παρατηρείται αποκομμένη ψυχρή  λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Με την θέση που έχει ευννοεί σε θερμές αέριες μάζες να ανηφορίζουν προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα να παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή στην Κύπρο. Δεν αλλάζει κάτι στη θέση της ψυχρής λίμνης μέχρι και την Πέμπτη 19/4 και έτσι παραμένουμε στο θερμό τομέα.

Όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει από Παρασκευή 20 Απριλίου και μετά. Θα σας πω τι φαίνεται χωρίς όμως ακόμα να μπορώ να σας δώσω ασφαλής πρόβλεψη. Ο αζορικός αντικυκλώνας με την βοήθεια των χαμηλών βαρομετρικών και του αυλώνα ψυχρών αερίων μαζών στον Ατλαντικό έχει ανηφορίσει προς κεντρική Ευρώπη που αυτό φαίνεται να ευννοεί σε κατάβαση αυλώνα δροσερών έως ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά της Ευρώπης προς Ελλάδα και Κύπρο και αυτό να αρχίσει να φαίνεται από Παρασκευή και μετά το διάστημα περίπου 20-24 Απριλίου. Σε αυτό το διάστημα αναμένεται αισθητή πτώση θερμοκρασίας αλλά και αστάθεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες στην περιοχή μας.

Δεν μπορώ όμως να δώσω ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την αλλαγή διότι ακόμα δεν ξεκαθάρισε πως θα εξελιχθεί. Θα κατεβεί μέχρι κάτω ο αυλώνας στην περιοχή μας ή θα έχουμε αποκοπή ψυχρής λίμνης δυτικά της Κύπρου με πορεία προς εμάς? Καλό είναι να περιμένουμε 2-3 ημέρες ακόμα για πιο ασφαλής συμπεράσματα. Πιστεύω θα αλλάξει αλλά να δούμε σε τι βαθμό.

 

Τώρα για αύριο Τρίτη στην Κύπρο με ηλιοφάνεια αλλά και λίγες παροδικές υψηλές νεφώσεις. Στα υψηλά οι μέγιστες θερμοκρασίες και θα φτάσουν έως 32 βαθμούς στο εσωτερικό και 25-28 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές. Στα ορεινά 19-25 βαθμούς. Μια μικρή άνοδο στο εσωτερικό θα την έχουμε από τους 31 βαθμούς που έφτασε σήμερα Δευτέρα. Οι ελάχιστες γύρω στους 14-15 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια και 10-12 στα ορεινά. Άνεμοι χωρίς προβλήματα και η ένταση τους θα είναι από 1 έως 3 μποφόρ. Δυτικοί-νοτιοδυτικοί σε επαρχία Πάφου και νότιοι-νοτιοδυτικοί από επαρχία Λεμεσού έως Αμμοχώστου. Περιοχή Λευκωσίας δυτικοί-βοριεοδυτικοί.

Για Τετάρτη δεν αλλάζει κάτι από ανέμους και θερμοκρασία εκτός από μικρή άνοδο στην περιοχή Λευκωσίας. Προς ξημερώματα Πέμπτης λόγω ευννοικού ρεύματος αέρα θα αρχίσει να μας επηρεάζει και σκόνη στην ατμόσφαιρα στα χαμηλά στρώματα δηλαδή επιφάνεια σε μέτρια έως υψηλά επίπεδα αλλά όχι κάτι ανάλογο που μας επηρέαζε τον Μάρτιο. Απο Παρασκευή υποχωρεί η σκόνη από την περιοχή μας.