Καλησπέρα φίλοι μου

Πέρασμα λίγων τοπικών βροχών παρατηρήθηκαν προς αυγινές ώρες Τρίτης αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Κατά τι διάρκεια της ημέρας δεν είχαμε κάτι άλλο από θέμα βροχών. Δεν ήταν ιδιαίτερα αυξημένες οι πιθανότητες.

Τετάρτη ηλιοφάνεια με νεφώσεις πιο αυξημένες στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Νότιο-Νοτιοανατολικό θερμό ρεύμα αέρα επηρεάζει την Κύπρο με την θερμοκρασία να έχει σημειώσει μια μικρή άνοδο. Για αυτό ευθύνεται ο αυλώνας ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών που κατηφόρισε προς κεντρική Μεσόγειο και σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό το οποίο κινείται από Ιταλία προς περιοχή μας μας φέρνει θερμό ρεύμα αέρα αλλά το θετικό δεν το νιώθουμε και πολύ έντονα λόγω νεφώσεων που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα. Παρασκευή αλλάζει το ρεύμα αέρα με πτώση θερμοκρασίας. Το χαμηλό βαρομετρικό θα αρχίσει να επηρεάζει την Κύπρο με βροχές από Πέμπτη αργά το μεσημέρι αλλά και κατά τι διάρκεια της Παρασκευής.

Αυτό το ρεύμα αέρα θα φέρει και σκόνη στην ατμόσφαιρα της Κύπρου από Μέση Ανατολή αύριο Τετάρτη και Πέμπτη.  Παρασκευή θα υποχωρήσει με το ενδεχόμενο να επανέλθει προς το Σάββατο αφού έρχεται μαζί με το χαμηλό που περνά βορείως της Αφρικής. Το χαμηλό σκάβει και σκόνη και την φέρνει προς την περιοχή μας με ένα σύντομο πέρασμα κάποιες ώρες του Σαββάτου. Μετά φαίνεται να καθαρίζει αρκετά η ατμόσφαιρα.

 

Στις πάρακατω εικόνες θα δείτε τις θερμοκρασίες μέχρι και Σάββατο αλλά και τους ανέμους μέχρι Πέμπτη

Τετάρτη και Πέμπτη στα ίδια επίπεδα με τις μέγιστες έως 24 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια και 13-17 βαθμούς σε ορεινές περιοχές. Στα ημιορεινά 20-23 βαθμούς. Παρασκευή η θερμοκρασία σε πτώση και παραμένει στα ίδια επίπεδα και το Σάββατο αλλά μπορεί σε πολύ τοπικό επίπεδο να έχουμε μια πολύ μικρή άνοδο το Σάββατο. 

Οι άνεμοι νότιοι-νοτιοανατολικοί ενώ Πέμπτη και ανατολικοί. Ένταση ανέμων στα 2-3 μποφόρ ενώ σε παράλιες περιοχές και έως 4 μποφόρ.

 

Αυλώνας ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών έχει κατηφορίσει πιο νότια προς Μεσόγειο και αυτό ευννοεί και σε κυκλογεννέσεις στην κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας-Ελλάδας. 

Αυτή η κατάβαση αυλώνα έχει ως αποτέλεσμα θερμές αέριες μάζες να ανηφορίσουν προς την περιοχή μας για αυτό έχουμε μικρή άνοδο θερμοκρασίας. Ο αυλώνας κινείται ανατολικά με αποτέλεσμα να πλησιάζει προς την περιοχή μας και έτσι οι θερμές αέριες μάζες από Πέμπτη απόγευμα και μετά θα εκτοπίζονται από την περιοχή μας με την θερμοκρασία την Παρασκευή να σημειώνει πτώση. Μαζί με τις ψυχρές αέριες μάζες έρχεται και  χαμηλό βαρομετρικό που βρίσκεται στην Ιταλία. Άρα από Πέμπτη μετά το μεσημέρι αλλά και κατά τι διάρκεια της Παρασκευής η Κύπρος θα επηρεάζεται από χαμηλό βαρομετρικό που θα βρίσκεται δυτικά μας με βροχές και καταιγίδες. Το Σάββατο το χαμηλό βαρομετρικό φαίνεται να απομακρύνεται και να εξασθενεί από την περιοχή μας με άνοδο της ατμοσφαιρικής πίεσης και έτσι να πέφτουν οι πιθανότητες για βροχές εκτός από λίγες πιθανότητες για πιο τοπικά φαινόμενα. Πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι καλύτερος ο καιρός.

 

 

Στις πάρακατω εικόνες μπορείτε να δείτε μέχρι Σάββατο τα πεδία υψηλών και χαμηλών πιέσεων που θα παρατηρούνται σε Ευρώπη και Κύπρο. Στα πεδία χαμηλών πιέσεων παρατηρούνται χαμηλά βαρομετρικά με άστατο καιρό δηλαδή βροχές-καταιγίδες ενώ σε πεδία υψηλών πιέσεων παρατηρούνται υψηλά βαρομετρικά-αντικυκλώνες με καλές καιρικές συνθήκες δηλαδή ηλιοφάνεια αλλά και λίγες(με κάποιες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε χαμηλά πεδία πιέσεων να έχουν πιο αυξημένες νεφώσεις) παροδικές νεφώσεις. Η Κύπρος Τρίτη και Τετάρτη βρίσκεται μεταξύ χαμηλών και υψηλών πιέσεων ενώ από Πέμπτη μπαίνει σε πεδίο χαμηλών πιέσεων που παραμένει και την Παρασκευή ενώ το Σάββατο θα είναι μεταξύ χαμηλών και υψηλών πεδίων.

 

 

Σας έχω δώσει πάρα πολύ ανάλυση και ελπίζω να είναι κατανοητά όλα αυτά. Τις επόμενες ημέρες θα δίνονται περισσότερες λεπτομέριες για το πως θα επηρεαστεί το νησί από βροχές.

Και για την επόμενη εβδομάδα φαίνονται βροχές.