Καλησπέρα φίλοι μου

Σκόνη και θερμές αέριες μάζες επηρεάζουν την Κύπρο και όσο αφορά την σκόνη μπορούμε να την δούμε και μέσω δορυφορικής εικόνας το πως έχει απλωθεί στην περιοχή μας.

Κατά τις βραδυνές ώρες πέφτουν τα ποσοστά της σε χαμηλά έως μέτρια ενώ προς ξημερώματα Τετάρτης μέχρι και μεσημέρι αυξάνονται σε μέτρια έως υψηλά αλλά από αργά το μεσημέρι και μετά πέφτουν και πάλι σε χαμηλά έως μέτρια.
Κατά τι διάρκεια της Πέμπτης αυξάνονται και πάλι σε μέτρια έως υψηλά αλλά το πιο έντονο φαινόμενο της σκόνης φαίνεται να είναι Παρασκευή μέχρι Σάββατο πρωί που υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσει σε υψηλά έως πολύ υψηλά ποσοστά και από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά η σκόνη υποχωρεί από την περιοχή μας και καθαρίζει η ατμόσφαιρα.

Όπως καταλάβατε η σκόνη παραμένει στην περιοχή μας για τις επόμενες 4-5 ημέρες με διαστήματα που θα αυξάνεται και θα μειώνεται. Αν παραμείνει ως έχουν τα δεδομένα Παρασκευή τότε θα χρειαστεί προσοχή στις άσκοπες ώρες έξω στο ύπαιθρο αλλά θα σας ενημερώσω και πάλι για αυτό.

 

Την όλη αιτία για όλο αυτό καιρικό σκηνικό με θερμές αέριες μάζες και σκόνη το γνωρίζετε και σας το έχω αναλύσει τις τελευταίες ημέρες. Ψυχρές αέριες μάζες έχουν κατεβεί αρκετά νότια μέχρι και ακτές της βορείου Αφρικής με αποτέλεσμα να πιέζει την Αφρική σε συνδυασμό με χαμηλά βαρομετρικά να μας στέλνει θερμές έως πολύ θερμές αέριες μάζες και σκόνη. Η Παρασκευή θα είναι μια ιδιαίτερα θερμή ημέρα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες λόγω αποκορύφωσης των πολύ θερμών αερίων μαζών στην περιοχή μας με θερμοκρασίες από 25 έως 31-32 βαθμούς. Λέω έως 31-32 αλλά τοπικά στο εσωτερικό ίσως να τους ξεπεράσει 1-2 βαθμούς. Γενικά θα ξεπεράσουμε την κανονική για μήνα θερμοκρασία γύρω στους 12-13 βαθμούς.

Σε αισθητή-θεαματική πτώση η θερμοκρασία το Σάββατο 24/3 λόγω εκτοπισμού από την πειροχή μας των πολύ θερμών αερίων μαζών για να φτάσουν οι μέγιστες στους 18-21 βαθμούς άρα πιθανή πτώση που θα φτάνει τους 10-12 βαθμούς. Επίσης το Σάββατο θα βγάλει και τοπικές βροχές μέχρι στιγμής όμως όχι κάτι ιδιαίτερο. Τοπικές βροχές πιθανόν αν δεν αλλάξει σε επαρχία Πάφου-ορεινά και προς εσωτερικό. Οι βροχές μεταφέρθηκαν τις τελευταίες 2-3 ημέρες του μήνα.

 

Ας δούμε και τον καιρό για αύριο Τετάρτη που θα είναι με ηλιοφάνεια-υψηλές νεφώσεις και σκόνη κατά περιόδους. Μέγιστες θερμοκρασίες στους 24-26 βαθμούς στο εσωτερικό και 22-23 βαθμούς στις παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 15-19 βαθμοί. Έχει σημειώσει πτώση από σήμερα Τρίτη η θερμοκρασία σε σχέση με την Δευτέρα που αγγίξαμε τους 28-30 βαθμούς. Στην περιοχή της Πάφου έπεσε 6-7 βαθμούς και στη Λευκωσία 4 βαθμούς.

Άνεμοι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί εντάσεως 2-3 μποφόρ στα δυτικά-ορεινά και εσωτερικό και 3-4 μποφόρ στα νότια-νοτιοανατολικά και βόρεια. Αυγινές με πρωινές ώρες αλλά και βραδυνές διαφόρων διευθύνσεων εντάσεως 1-2 μποφόρ.

Την Πέμπτη η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο με ανέμους βορειοανατολικούς έως νοτιοανατολικούς εντάσεως 2-3 μποφόρ αλλά στις παράλιες περιοχές έως και 4 μποφόρ ενώ την Παρασκευή σε περαιτέρω άνοδο με ανέμους νοτιοδυτικούς-νοτιοανατολικούς εντάσεως 3-4 μποφόρ.