Καλησπέρα φίλοι μου

Πολύ θερμές αέριες μάζες έχουν ανεβάσει πάρα πολύ τον υδράργυρο με αποτέλεσμα να επικρατούν θερμοκρασίες Ιουλίου στην καρδιά του Μάη για αυτό και το χαρακτηρίζω ανοιξιάτικο καύσωνα. Τους 38 βαθμούς έφτασε στη Λευκωσία και από 29 έως 34 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές-Ακολουθεί πίνακας. Για να χαρακτηρίσουμε όμως ένα κύμα ζέστης σε καύσωνα πρέπει να φτάσει η μέγιστη τους 39 και η ελάχιστη όχι κάτω τους 26 βαθμούς,να επικρατούν αίθριες καιρικές συνθήκες με ασθενείς ανέμους και αν έχει διάρκεια 3 ημέρες. Για την περιόδο που διανύουμε με τέτοιες θερμοκρασίες είπα να το χαρακτηρίσω ανοιξιάτικο καύσωνα.

 

 

Αυτό το καιρικό σκηνικό δεν αλλάζει και παραμένουμε σε ένα ιδιαίτερο θερμό διάστημα Σάββατο και Κυριακή ενώ από Δευτέρα πιθανόν να παρατηρηθεί μια μικρή πτώση στη θερμοκρασία. Μέχρι Δευτέρα πολύ θερμές αέριες μάζες θα μας επηρεάζουν από Αφρική με σταδιακή υποχώρηση από Τρίτη 22 Μαίου αλλά περαιτέρω υποχώρηση από Πέμπτη 24 Μαίου με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και να μπαίνουμε σε περίοδο αστάθειας προς τις ημέρες του κατακλυσμού με τοπικές βροχές-καταιγίδες. Προς το παρόν στα ορεινά και προς περιοχές του εσωτερικού αλλά σας λέω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς από τώρα να πω περιοχές και γενικώς τι ακριβώς να περιμένουμε.

 

Για αύριο Σάββατο ηλιοφάνεια με παροδικές τοπικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι Θερμοκρασίες σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθούν από 26 βαθμούς στον Όλυμπο έως 38 βαθμούς στη Λευκωσία. Στα παράλια από 30 έως 36 βαθμούς.

 

Άνεμοι βορειοδυτικοί στο εσωτερικό και βόρεια, δυτικοί-βορειοδυτικοί σε επαρχία Πάφου, νοτιοδυτικοί από Λεμεσό μέχρι Λάρνακα ενώ σε επαρχία Αμμοχώστου σε ανατολικοί-νοτιοανατολικοί. Ένταση ανέμων στα 2-3 μποφόρ ενώ από το μεσημέρι από Πάφο μέχρι Λεμεσό έως 4 μποφόρ.

Για Κυριακή δεν αλλάζει κάτι και παραμένουμε στα ίδια θερμοκρασιακά επίπεδα αλλά και ανέμους με το Σάββατο.

 

Όσο αφορά την σκόνη με βάση τους χάρτες που σας παρουσιάζω έχει απλωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναμένεται από Δευτέρα-Τρίτη να επηρεαζόμαστε και εμείς από σκόνη στην ατμόσφαιρα.