Καλησπέρα φίλοι μου και καλή εβδομάδα

Μια πρόσκαιρη βελτίωση παρουσιάζει ο καιρός αυτές τις ώρες αλλά και μέχρι νωρίς το απόγευμα Τρίτης χωρίς όμως να λείπουν κάποιες τοπικές βροχές για τις επόμενες 16-18 ώρες. 

Όμως από αργά το απόγευμα θα αρχίσει σταδιακή επιδείνωση του καιρού και κυρίως προς βραδυνές ώρες περίπου από τις 21:00 και μετά που νεο χαμηλό βαρομετρικό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας αναμένεται να αρχίσει να επηρεάζει την Κύπρο με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές με χαλαζόπτωση.
Σημαντική ενίσχυση ανέμων στα 3 έως 5 και 6 μποφόρ. Σε περιοχές εκδήλωσης καταιγίδας ριπές και έως 7 μποφόρ.

Ένα έντονο σύστημα κακοκαιρίας με τοπικά ισχυρά φαινόμενα-ισχυρούς ανέμους αλλά και πιθανότητες στο 70-100% περιοχές της επαρχίας Πάφου-Λεμεσού και ορεινά να ξεπεράσουν τα 30-40 μιλίμετρα με κίνδυνο πλημμυρών.

Σύστημα που χρήζει μεγάλης προσοχής αρα αντικείμενα που εύκολα τα παίρνει ο άνεμος καλό είναι να απομακρυνθούν αλλά και φρεάτια που φεύγει το νερό να καθαριστούν άμεσα. Λόγω και των ενισχυμένων ανέμων και γενικά της διαταραχής που περιμένουμε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και δημιουργία ανεμοστρόβιλων.

Οι βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά περιόδους και την Τετάρτη ενώ προς Πέμπτη ο καιρός βελτιώνεται.

Υπάρχει και η πιθανότητα στο Τρόοδος περίπου από τα 1700 μέτρα και πάνω να έχουμε και χιονόπτωση.

Βροχές που θα ανεβάσουν το ποσοστό βροχής για τον μήνα Δεκέμβριο που θα ξεπεράσει το 100% αλλά και βοηθησουν αρκετά στην εισροή νερού στα φράγματα. Σε τρελά κέφια ο Δεκέμβριος.

 

Ψύχρα προς αυγινές ώρες με ελάχιστες θερμοκρασίες στους 8-9 βαθμούς στο εσωτερικό και 10-12 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά 2-4 βαθμούς με ενδεχόμενο στα ψηλά ορεινά για παγετό. Πιθανότητα και για ομίχλες τις αυγινές ώρες.

Κατά τι διάρκεια της Τρίτης ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις και μικρό ενδεχόμενο πολύ τοπικού χαρακτήρα βροχές. Μέγιστες θερμοκρασίες έως 20 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια. Στα ορεινά 4-9 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου. Άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί εντάσεως 2 έως 4 μποφόρ. Όσο αφορά τις μέγιστες που σας παρουσιάζω σε περιοχές που θα βρέχει και θα έχει συννεφιά θα είναι πιο κάτω με ψυχρό καιρό. Απλά σας δίνω περίπου μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι μέγιστες.

Σημαντική θα είναι η ενίσχυση περίπου από τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη για αυτό χρειάζεται προσοχή.

 

Το χαμηλό βαρομετρικό χαμηλό αυτήν την ώρα βρίσκεται στην Ιταλία δυτικά της Ελλάδας και θα ακολουθήσει μια ανατολική-νοτιοανατολική πορεία για να εισέλθει μέχρι αύριο στο Αιγαίο-Ελλάδα.  Αυτό το χαμηλό συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας θερμό και ψυχρό τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να επηρεάζουν την Κύπρο από αργά το απόγευμα προς βραδυνές ώρες. Η Κύπρος λόγω χαμηλού βαρομετρικού μπαίνει σε πεδίο χαμηλών πιέσεων με άστατο καιρικό σκηνικό.

Προσοχή χρειάζεται τις επόμενες ώρες προς Τρίτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας θα σαρώσει την εκεί περιοχή με ισχυρές βροχές αλλά συνοδεία ισχυρών έως θυελλωδών ανέμων.

Το χαμηλό που βλέπετε στην πρώτη εικόνα στην περιοχή μας είναι το χαμηλό που μας επηρέαζε τις τελευταίες ώρες το οποίο εξασθενεί.

 

Τα Χριστούγεννα 25-26 Δεκεμβρίου παραμένει η τάση για καιρό χωρίς βροχές ενώ από 27 Δεκεμβρίου και μετά υπάρχει το σενάριο δημιουργίας ωμέγα μπλόκ-εμποδισμός δηλαδή σύστημα υψηλών πιέσεων στην κεντροδυτική Ευρώπη που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πιο ψυχρών αερίων μαζών να κατηφορίσουν νοτιότερα προς την περιοχή μας με βροχές-χιόνια και αισθητή πτώση θερμοκρασίας.
Είναι η τάση που ακόμα θέλει παρακολούθηση.