Καλησπέρα φίλοι μου

Συνήθεια μας έγινε φέτος τα διαστήματα με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την μεταφορά σκόνης. Φαινόμενο που θα συνεχιστεί μέχρι και Πέμπτη 8 Μαρτίου. Οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν με υψηλές θερμοκρασίες πάνω της κανονικής αλλά θα συνεχίσει και η μεταφορά σκόνης από Αφρική που κατά περιόδους θα είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά όμως θα έχουμε και περιόδους που δεν θα είναι σε τόσο υψηλά ποσοστά.

 

Σήμερα Δευτέρα τα ποσοστά σκόνης έφτασαν σε πολύ υψηλά ποσοστά και αυτό οφείλεται σε χαμηλό βαρομετρικό στην κεντρική Μεσόγειο που έσπρωξε λόγω δυτικού-νοτιοδυτικού ρεύματος αέρα αρκετή σκόνη στην περιοχή μας. Μέσα από την δορυφορική μπορείτε να δείτε ότι η σκόνη είναι εμφανής ενώ νεφώσεις από τα δυτικά θα μας επηρεάσουν τις επόμενες ώρες με την πιθανότητα βραδυνές ώρες να παρατηρηθούν ελαφρές τοπικές βροχές-λασποψιχάλες. Το χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί βορειοανατολικά και δεν αναμένεται να κινηθεί προς την περιοχή μας.

Την αιτία για αυτή την καιρική αηδία που ζούμε την γνωρίζεται από αναλυτικό δελτίο που σας παρουσίασα την περασμένη εβδομάδα(για όσους το διαβάσετε) αλλά θα πω λίγα λόγια και η αιτία βρίσκεται πιο μακριά από εμάς στα δυτικά-βορειοδυτικά που παρατηρούμε ένα αυλώνα ψυχρού ρεύματος αέρα που ευννοεί σε θερμό ρεύμα αέρα αλλά και σε μεταφορά σκόνης από Αφρική περιοχή Αλγερίας-Λιβύης προς την Μεσόγειο και συγκεκριμένα και στην δική μας περιοχή.

Με την κατάβαση του ψυχρού ρεύματος αέρα προς Ατλαντικό έχουμε και δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών με ψυχρά και θερμά μέτωπα λόγω συνάντησης ψυχρού και θερμού αέρα που και αυτά συντελούν στην μεταφορά θερμών αερίων μαζών και σκόνης.

 

Για αύριο Τρίτη δεν αναμένεται ιδιαίτερη αλλαγή στο καιρικό σκηνικό αφού θα επικρατεί ηλιοφάνεια με σκόνη στην ατμόσφαιρα που τα ποσοστά της κατά περιόδους θα είναι πολύ υψηλά αλλά θα έχουμε και περιόδους που θα πέφτουν για αυτό όχι σε άσκοπες μετακινήσεις και λάβετε μέτρα προστασίας.  Οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές πάνω της κανονικής και θα φτάσουν οι μέγιστες από 14 έως 26 βαθμούς. Υψηλές και οι ελάχιστες και θα είναι από 7 έως 14 βαθμούς που στα δυτικά-βορειοδυτικά παράλια πιθανόν να είναι 2-3 βαθμούς.

Οι άνεμοι  ανατολικοί-νοτιοανατολικοί αυγινές-πρωινές ώρες ενισχυμένοι κυρίως στα δυτικά-βορειοδυτικά σε επαρχία Πάφου ενώ μετά γυρίζουν σε βορειοδυτικούς-νοτιοδυτικούς εντάσεως 2-3 μποφόρ στο εσωτερικό και ορεινά και 3-4 στα παράλια αλλά στα νότια-επαρχία Λεμεσού και έως 5 μποφόρ. Βραδυνές ώρες γυρίζουν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς και εξασθενούν.

 

Για τις επόμενες ημέρες Τετάρτη-Πέμπτη το σκηνικό παραμένει στο ίδιο καιρικό μοτίβο με υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη στην ατμόσφαιρα που κατά περιόδους τα ποσοστά θα είναι πολύ υψηλά αλλά θα έχουμε και περιόδους που θα πέφτει σε μέτρια ποσοστά. Παρασκευή η ατμόσφαιρα σε καλύτερη φάση αφού από βραδυνές ώρες Πέμπτης η σκόνη υποχωρεί από την περιοχή μας λόγω αλλαγής του ρεύματος αέρα που θα εκτοπίσει την σκόνη από την περιοχή μας και ταυτόχρονα θα έχουμε πτώση θερμοκρασίας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Άνεμοι στα 2-4 μποφόρ με ενίσχυση Πέμπτη βράδυ προς Παρασκευή. Για Σάββατο και Κυριακή υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών.

Σε γενικές γραμμές το 2 δεκαήμερο θα κυλήσει με περιόδους που θα παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη αλλά θα έχουμε διαστήματα με πτώση θερμοκρασίας και βροχές. Πιθανό διάστημα με βροχές και πτώση θερμοκρασίας(θα ανέβει και πάλι Κυριακή-Δευτέρα για να ξαναπέσει) είναι 13-15 Μαρτίου.