Καλησπέρα φίλοι μου

Με καλές καιρικές συνθήκες θα κυλήσει η Δευτέρα-παραμονή πρωτοχρονιάς ώστε να μας δώσει την ευκαιρία για τις βόλτες και αγορές μας αφού θα επικρατεί ηλιοφάνεια με παροδικές τοπικές νεφώσεις. Μέγιστες θερμοκρασίες στους 17-18 βαθμούς στο εσωτερικό και παράλια, στους 14-15 στα ημιορεινά και 6-9 βαθμούς στα ορεινά. Στο Τρόοδος στους 0-2 βαθμούς. Άνεμοι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί στα 2-3 μποφόρ. Προς το βράδυ γυρίζουν σε βορειοανατολικοί-νοτιοανατολικοί.

Για Τρίτη και Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως λόγω νεφώσεων και άστατου καιρού. Δεν ευννοείται η δική μας περιοχή από ψυχρές αέριες μάζες για αισθητή πτώση. 

 

Όμως μετά της 2100-2200 το βράδυ Δευτέρας κυρίως κατά τα μεσάνυχτα και μετά αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακή επιδείνωση του καιρικού σκηνικού με βροχές και τοπικές καταιγίδες αλλά και χιόνια στα ορεινά κυρίως από τα 1600 μέτρα και πάνω δηλαδή Τρόοδος με Όλυμπο. Πέρασμα θερμού μετώπου ερχόμενο από τα νότια προς βόρεια με αρκετές ποσότητες βροχής. Πιθανές ποσότητες  για το πρώτο 24ωρο 10-40μιλίμετρα. 

Το άστατο καιρικό σκηνικό κρατάει μέχρι και βραδυνές ώρες Τετάρτης  με βροχές και καταιγίδες με το ενδεχόμενο προς Τετάρτη τοπικά να παρατηρηθεί και χαλαζόπτωση. Στα ορεινά και πάνω από 1600 μέτρα θα σημειώνεται χιονόπτωση. Στο σύνολο αυτων των ημερών οι πιθανές ποσότητες βροχής σε κάποιες περιοχές ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 60-70 μιλίμετρα.  Αν παραμείνουν ως έχουν τα στοιχεία στο Τρόοδος μπορεί να βάλει και  30-40 εκατοστά χιόνι.

Αν χρειαστεί κάποιο έκτακτο δελτίο για πιθανές πλημμύρες λόγω του ότι θα έχουμε και παρατεταμμένες βροχές θα σας ενημερώσω σύντομα. Θέλω να δω και τα αυριανά στοιχεία τις πρωινές ώρες για τις ποσότητες.

Γενικά το καιρκό μενού μέχρι Τετάρτη βράδυ θα είναι με βροχές-καταιγίδες-χιόνια και τοπικές χαλαζοπτώσεις με τις βροχές να καλύπτουν όλη την Κύπρο.

Μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου η Κύπρος θα δέχεται βροχές-καταιγίδες και χιόνια αλλά κατά περιόδους.

 

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά που θα οφείλεται η σημαντική αλλαγή στο καιρικό σκηνικό:

Το φαινόμενο ωμέγα μπλοκ(σας είχα κάνει αναφορά και πριν 6-7 ημέρες)παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα η περιοχή μας να ευννοείται με συχνά διαστήματα βροχών αλλά να παρατηρείται και σχετικά πιο κρύος καιρός.

Αντικυκλώνας εμποδιστής(κυριολεχτικά ένα τείχος) που έχει στρογγυλοκαθίσει στη Γηραιά Ήπειρο με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στην αντλαντική ροή με χαμηλά βαρομετρικά να εισέρχεται στην Ευρώπη και έτσι το ρεύμα αέρα-αεροχείμμαρος με την φορά που ακολουθεί να δημιουργεί πάνω στους προγνωστικούς χάρτες το ελληνικό γράμμα του αλφαβήτου το ωμέγα Ω.
Από ζωνική κυκλοφορία που το ρεύμα αέρα κινείται από τα δυτικά προς ανατολικά έχουμε μπεί σε περίοδο μεσημβρινής κυκλοφορίας που κατεβάζει πιο ψυχρές αέριες μάζες στα νοτιότερα τμήματα της Ευρώπης.

Παρατηρείται και στην εικόνα που τα χαμηλά βαρομετρικά βρίσκονται γύρω γύρω από τον αντικυκλωνα.

Ευννοικό για την δική μας περιοχή εδώ και ημέρες κάτι που θα συνεχιστεί και τις επόμενες 7-8 ημέρες.
Αρα με αυτό το καιρικό φαινόμενο και την κατάβαση ψυχρού ρεύματος αέρα δυτικά της Κύπρου προς Ελλάδα θα ευννούνται και κυκλογεννέσεις δηλαδή δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών και έτσι η Κύπρος θα είναι σε καιρικό σκηνικό με βροχές-καταιγίδες αλλά και χιόνια κατά περιόδους λόγω διαδοχικών χαμηλών βαρομετρικών στην ευρύτερη περιοχή.
Και αν επαληθευτούν τα μοντέλα τότε το νερό που θα πέσει στο σύνολο των επόμενων ημέρων θα είναι πάρα πολύ όπως επίσης και τα χιόνια.
Επίσης θα έχουμε και ημέρες με αρκετό κρύο αφού αυτή η διάταξη ευννοεί και κατάβαση πιο ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή μας.

Μέχρι και αύριο Δευτέρα η Κύπρος θα βρίσκεται σε πεδίο υψηλών πιέσεων με καλές καιρικές συνθήκες. Στην Ελλάδα ξεκινά η επιδείνωση του καιρού αφού χαμηλό βαρομετρικό-πεδίο χαμηλών πιέσεων συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας θα δώσει βροχές-καταιγίδες αλλά και χιόνια που δεν θα περιοριστούν μόνο στα ορεινά.

Την πρωτοχρονιά το χαμηλό βαρομετρικό θα βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος βόρεια της Κρήτης με αποτέλεσμα από τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη και η Κύπρος να αρχίσει να επηρεάζεται με μέτωπα κακοκαιρίας. θερμό μέτωπο και μετωπικές υφέσεις σκάφη θα δώσουν βροχές-καταιγίδες και χιόνια.

Το χαμηλό βαρομετρικό ακολουθεί ανατολική πορεία και φτάνει βορειοδυτικά της Κύπρου και με τα τελευταία στοιχεία κατά τα μεσάνυχτα ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας  να επηρεάζει την Κύπρο και πάλι με βροχές-καταιγίδες και χιόνια. Βλέπετε ότι οι επόμενες ημέρες αναμένονται ιδιαίτερα βροχερές στο νησί μας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους. Όμως νέο χαμηλό βαρομετρικό δυτικά της Ελλάδας αναμένεται να κινηθεί ανατολικά φέρνωντας βροχές και καταιγίδες αλλά και χιόνια και σε πεδινές περιοχές της Ελλάδας 3-4 Ιανουαρίου. Αυτό το σύστημα θα επηρεάσει και την Κύπρο όχι όμως στον ιδιο βαθμό διότι το χαμηλό από το Αιγαίο θα κινηθεί βορειοανατολικά.

Στους κάτω χάρτες θέλω να σας δείξω τον λόγο που ακόμα η θερμοκρασία μας δεν θα σημειώσει κάποια ιδιαίτερη πτώση. Έχουμε κατάβαση ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών νοτιότερα με παρουσία χαμηλού βαρομετρικού. Ό άνεμος σε χαμηλό γυρίζει ανάποδα με βάση τους δείχτες του ρολογιού. Άρα η Κύπρος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά κράσπεδα του χαμηλού που ευννοεί σε νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα το οποίο δεν μας έρχεται ψυχρό αλλά θα δώσει μια μικρή άνοδο που δεν θα γίνει αισθητή για τον λόγο του οτι θα παρατηρούνται νεφώσεις με βροχές. Αισθητή πτώση θα έχουμε αν δεν αλλάξει κάτι το διάστημα 5-8 Ιανουαρίου.