Καλησπέρα φίλοι μου

Μετά από μέρες αστάθειας με βροχές και καταιγίδες σε κάποιες περιοχές οδηγούμαστε και πάλι σε γνώριμο καιρικό σκηνικό με θερμές αέριες μάζες να μας επηρεάζουν με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή τις επόμενες 5-6 ημέρες. Επίσης λόγω της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας που θα επικρατεί αναμένεται κατά περιόδους και όχι συνεχόμενα να μας επηρεάζει και σκόνη στην ατμόσφαιρα αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να φτάνουμε σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά όπως σε προηγούμενα επεισόδια σκόνης.

 

Πάμε να δούμε πρώτα τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην Κύπρο αύριο Πέμπτη και μετά να δούμε αναλυτικά την αιτία που και πάλι μπαίνουμε σε θερμό κλοιό:

Με ηλιοφάνεια αλλά με περιόδους που θα παρατηρούνται νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα που μέχρι το βράδυ θα υποχωρήσουν. Προς ξημερώματα Πέμπτης υπάρχει το ενδεχόμενο εμφάνισης ομίχλης τοπικά σε περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας-Λάρνακας και Αμμοχώστου που μέχρι τις 8-9 το πρωί θα υποχωρήση.

Μέγιστες θερμοκρασίες από 25 έως 28 βαθμούς στο εσωτερικό-γύρω στους 28 σε Λευκωσία και έως 23 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές ενώ σε επαρχία Λεμεσού-Λάρνακας και Αμμοχώστου τοπικά και έως 25 βαθμούς. Στα ορεινά 16-22 βαθμούς. Οι ελάχιστες στους 12-13 βαθμούς στο εσωτερικό και 14-15 στα παράλια. Στα ορεινά 7-10 βαθμούς.

Άνεμοι βορειοδυτικοί έως δυτικοί-νοτιοδυτικοί εντάσεως 2-3 μποφόρ ενώ στα βορειοδυτικά αλλά και από επαρχία Λεμεσού έως Αμμοχώστου έως 4 μποφόρ μεσημέρι με απόγευμα χωρίς να αποκλείεται πολύ παροδικά έως 5 μποφόρ σε αυτές τις περιοχές. Οι περιοχές με πιο ενισχυμένους ανέμους είναι μέσα σε πλαίσιο.

 

Αφού είδαμε την αυριανή ημέρα πάμε να δούμε την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας που σε εμάς δεν είναι ευννοική:

Αυλώνας δροσερών έως ψυχρών αερίων μαζών προς Ιβηρική χερσόνησο με επέκταση προς βορειοδυτική Αφρική και σε συνδυασμό με χαμηλά βαρομετρικά σπρώχνουν θερμό ρεύμα αέρα να απλώνεται προς Ελλάδα και Κύπρο με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί άνοδος της θερμοκρασίας με υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης ευννοείται και μεταφορά σκόνης από Αφρική στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και νότιας Μεσογείου που στην δική μας περιοχή θα είναι κατά περιόδους και τμηματικά που θα μας επηρεάζει όχι όμως σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και δεν φαίνεται να είναι όπως με προηγούμενα επεισόδια σκόνης που είχαμε που τα ποσοστά έφταναν σε υψηλά έως πολύ υψηλά. Δεν ευννοούνται αυξημένες ποσότητες στην περιοχή μας. Σε χαμηλά έως μέτρια τα ποσοστά της.

 

Ο αυλώνας θα επεκταθεί και πιο νότια σε βορειοδυτική Αφρική και θα ευννοήσει σε δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού στην  περιοχή Μαρόκου-Αλγερίας με ανατολική-βορειοανατολική πορεία προς κεντρική Μεσόγειο δυτικά της Ιταλίας με αποτέλεσμα όλη αυτή η διαταραχή να συνεχίσει να μας στέλνει θερμές αέριες μάζες διατηρώντας μας στον θερμό τομέα της Ευρώπης. Για σκόνη δεν είναι ιδιαίτερα ευννοικό το ρεύμα αέρα για να έχουμε αυξημένα ποσοστά.

 

Την Παρασκευή 13 Απριλίου σε άνοδο η θερμοκρασία για να φτάνουν οι μέγιστες στο εσωτερικό τους 27-30 βαθμούς και τους 25-28 στις υπόλοιπες περιοχές. Στα ορεινά 18-24 βαθμούς. Άνεμοι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ και στα παράλια έως 4 μποφόρ. Καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια. Θερμό αναμένεται με ηλιοφάνεια και το Σάββατο μέχρι Δευτέρα 16 Απριλίου με θερμοκρασίες 30-32 βαθμούς στο εσωτερικό και 25-28 και τοπικά έως 29 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Κάτι φαίνεται να αλλάζει στο 3 δεκαήμερο του Απριλίου με βροχές και πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες αλλά έχουμε μέρες ακόμα ώστε να μιλώ εκ του ασφαλούς. Θα σας μιλήσω και πάλι για αυτό το διάστημα και τις επόμενες ημέρες.