Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σε όλο τον κόσμο αλλά με διαφορετικό τρόπο. Κάθε λαός έχει τις δικές του παραδόσεις και τα ιδιαίτερά του έθιμα. Κάποια από αυτά είναι εντελώς ξεχωριστά και παράξενα… Το ταξίδι σε διάφορες γωνιές του πλανήτη που ακολουθεί είναι άκρως κατατοπιστικό.

Ουκρανία

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Ουκρανία διαθέτον ένα ασυνήθιστο «στολίδι». Μια ψεύτικη αράχνη με τον ιστό της βρίσκεται κρυμμένη στο δέντρο και όποιος τη βρει πρώτος θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς που έρχεται. Το «παιχνίδι» έχει την εξήγησή του: Η παράδοση λέει ότι κάποτε μια φτωχή χήρα δεν είχε τα χρήματα για να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της. Ένα πρωινό ξύπνησε και είδε ότι μία αράχνη είχε στολίσει με τον ιστό της το δέντρο, δίνοντας χαρά στην οικογένεια.

Νορβηγία

Για εκατοντάδες χρόνια στη Νορβηγία, η γυναίκα του σπιτιού κρύβει όλες τις σκούπες την παραμονή των Χριστουγέννων ώστε να μην τις βρουν οι μάγισσες που βγαίνουν τη συγκεκριμένη μέρα ή καλύτερα νύχτα…

Ιαπωνία

Χριστουγεννιάτικο Γεύμα στο KFC! Νέο έθιμο αλλά με μεγάλη δυναμική! Η γνωστή αλυσίδα αποτελεί πόλο έλξης και ξεπουλάει κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων 240.000 «κουβάδες» κοτόπουλου. Με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μπαίνουν σε λίστες αναμονής τουλάχιστον ενός μήνα νωρίτερα για να εξασφαλίσουν το γεύμα τους για την συγκεκριμένη ημέρα.

Καταλονία

Caganers, δηλαδή μικρά είδωλα σε μορφή ανθρώπου, με παραδοσιακή στολή. Μόνο που έχουν μονίμως κατεβασμένο παντελόνι και στέκονται σε στάση… αφόδευσης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι Καταλανοί συνηθίζουν να τα κρύβουν στη φάτνη καθώς όποιος τα βρει θα είναι ο τυχερός, αφού συμβολίζει την καλή συγκομιδή και την καλή τύχη της επόμενης χρονιάς.

Αυστρία

Στην Αυστρία ο δίδυμος αδερφός του Αγίου Βασίλη είναι εξίσου διάσημος με αυτόν. Λέγεται Krampus και στην ουσία είναι το ακριβώς αντίθετο από τον γλυκό και αγαπημένο Άγιο μικρών και μεγάλων, αφού είναι ένας δαίμονας που παρακολουθεί τα παιδιά και τιμωρεί όσα ήταν κακά τη χρονιά που πέρασε, παίρνοντάς τα μαζί του στα σκοτεινά και βαθιά έγκατα της γης.

Ιταλία

Στη γειτονική χώρα τα δώρα τα φέρνει η Μπεφάνα (La Befana), μια καλή αλλά άσχημη μάγισσα. Στα φρόνιμα παιδιά αφήνει δώρα, γλυκά και φρούτα, ενώ στα άτακτα, κάρβουνο και σκόρδα. Οι σπιτονοικοκύρηδες της αφήνουν ένα ποτήρι κρασί και αν η μάγισσα μείνει ευχαριστημένη, θα σκουπίσει το σπίτι προτού πετάξει με τη σκούπα της.

Ισλανδία

13 Άγιους Βασίληδες έχει η παράδοση της Ισλανδίας. Η… ομάδα τους ονομάζεται Yule Lads και η παράδοση τους θέλει να μοιάζουν με κοντά, άσχημα αλλά τρισχαριτωμένα τρολ. Σύμφωνα με το μύθο, ξεκινούν τις «επισκέψεις» τους από τις 12 Δεκεμβρίου και για τον υπόλοιπο μήνα βγαίνει στα σπίτια κάθε μέρα και ένα διαφορετικό από αυτά. Ο στόχος τους; Να σκορπίζουν έναν ευχάριστο πανικό με τις σκανδαλιές τους, καθώς μπαίνουν στα σπίτια από το τζάκι και σκορπίζοντας γύρω τους αστρόσκονη, κάνουν συνεχώς μικρές φάρσες στους κατοίκους τους.

Ολλανδία

Zwarte Piet ή αλλιώς Μαύρος Πέτρος, η δημοφιλής γιορτινή φιγούρα της Ολλανδίας. Το μικρόσωμο αυτό τρολ, που περνά το χρόνο του σκάβοντας στα ανθρακωρυχεία (εξού και το μαύρο χρώμα του), ανεβοκατεβαίνει με άνεση τις καμινάδες των σπιτιών, αφού ο καπνός και τα κάρβουνα δεν τον ενοχλούν. Σύμφωνα με την παράδοση, το χόμπι του είναι να παρακολουθεί τα παιδιά, δίνοντας στη συνέχεια αναφορά στον Άγιο Βασίλη για το ποια ήταν καλά και ποια όχι, αλλά και να τον συνοδεύει στο μοίρασμα των δώρων. Τα κακά παιδιά, αντί για δώρα βρίσκουν από τον Μαύρο Πέτρο μια κάλτσα γεμάτη με… κάρβουνα.

Σουηδία

Από το 1966 και κάθε χρόνο στην πόλη Gavle της Σουηδίας, μία τεράστια αχυρένια κατσίκα ύψους 13 περίπου μέτρων, στήνεται στο κέντρο της πόλης και γίνεται πόλος έλξης τουριστών. Μια θεωρία λέει ότι το έθιμο αυτό σχετίζεται με τον μυθολογικό θεό Θωρ, ο οποίος είχε ένα ιπτάμενο άρμα με δύο κατσίκες. Δυστυχώς, η αχυρένια κατσίκα κάθε χρόνο γίνεται στόχος εμπρηστών και λίγες φορές έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών.

Ουαλία

Ένας άνθρωπος σκεπάζεται με ένα λευκό σεντόνι, κρατώντας στο χέρι του ένα μακρύ ξύλινο κοντάρι με το στολισμένο κρανίο ενός αλόγου και μαζί με 5-6 «φυσιολογικούς» ανθρώπους κάνουν βόλτες στους δρόμους, τραγουδώντας! Προσοχή όμως γιατί το άλογο δαγκώνει και ο περαστικός-θύμα του θα πρέπει να πληρώσει ένα «πρόστιμο». Επίσης, η παρέα κάνει και κατ’οίκον επισκέψεις, ελπίζοντας σε κάποιο κέρασμα, καθότι η επίσκεψη τους θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη.

Το σεργιάνι στις γειτονιές του κόσμου των Χριστουγέννων δεν έχει τελειωμό γι’ αυτό ίσως επανέλθουμε και με ένα δεύτερο μέρος.

Καλές γιορτές!

Πηγή: www.ogdoo.gr