Καλησπέρα φίλοι μου

Θερμές αέριες μάζες επηρεάζουν την Κύπρο και όπως φαίνεται θα συνεχίσούν και τις επόμενες 5 ημέρες. Μπαίνουμε στο φθινόπωρο από αύριο αλλά το καιρικό σκηνικό θα θυμίζει καλοκαίρι. Πριν όμως το δούμε πιο αναλυτικά πάμε να δούμε τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν αύριο στο νησί μας.

Με ηλιοφάνεια τις πρωινές ώρες όμως στα παραθαλάσσια τμήματα του νησιού θα παρατηρούνται τοπικές χαμηλές νεφώσεις με την νεφοκάλυψη να είναι από 20 έως 60% αναλόγως περιοχής.

Η ηλιοφάνεια θα συνεχίσει και τις μεσημεριανές με απογευματινές ώρες όμως σε ορεινές -ημιορεινές περιοχές θα παρατηρούνται νεφώσεις τοπικά αυξημένες προς περιοχές Τροοδους με νεφοκάλυψη στο 60-75%. Τοπικές νεφώσεις θα παρατηρούνται και σε περιοχές του εσωτερικού προς βόρεια αλλά και προς ανατολικά-βορειοανατολικά με ποσοστό νεφοκάλυψης στο 20-45%. Για βροχή το ενδεχόμενο είναι μικρό και αν θα παρατηρηθεί κάτι σε πολύ τοπικό επίπεδο θα είναι προς Τρόοδος.

Τις βραδυνές ώρες αίθριος ο καιρός με κάποιες τοπικές νεφώσεις στα δυτικά τμήματα του νησιού στο 20-40% η νεφοκάλυψη. Περισσότερες νεφώσεις στο θαλάσσιο χώρο του νησιού. 

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 33-36 βαθμούς στο εσωτερικό και 31-33 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά 23-27 βαθμούς και 32-33 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι μεσημέρι και απόγευμα στα 2-3 μποφόρ στα ορεινά και 3-4 μποφόρ στις υπόλοιπες περιοχές. Περιοχή Ακρωτηριού-Λεμεσού και έως 5 μποφόρ. Δυτικοί-βορειοδυτικοί όμως από επαρχία Λεμεσού προς επαρχία Λάρνακας και Αμμοχώστου σε νότιοι-νοτιοδυτικοί.

Τα ποσοστά υγρασίας κατά τις μεσημεριανές ώρες δεν θα είναι σε υψηλά ποσοστά εκτός από τις ορεινές και δυτικές περιοχές που θα είναι στο 60-70%.

Για Σάββατο και Κυριακή δεν φαίνεται αξιόλογη μεταβολή στο καιρικό σκηνικό μας. Μικρή άνοδος της Θερμοκρασίας την Κυριακή με τους ανέμους κυρίως 2-3 μποφόρ και παροδικά και τοπικά και έως 4 μποφόρ. Καιρικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες για την περιόδο που διανύουμε.

 

Ήρθε η ώρα να δούμε πιο αναλυτικά την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας για τις επόμενες ημέρες που θα δείτε ότι βρισκόμαστε σε κλοίο θερμών αερίων μαζών. Οι ψυχρές αέριες μάζες βρίσκονται πιο βόρεια-βορειοδυτικά και απεικονίζονται πάνω στους χάρτες με το γαλανό χρώμα ενώ οι θερμές αέριες μάζες βρίσκονται από κεντρική Ευρώπη και νοτιότερα με κόκκινο χρώμα.

Βαθύ Χαμηλό βαρομετρικό το οποιο βρίσκεται δυτικά της Ευρώπης στον Ατλαντικό ωκεανό θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες ανατολικά διασχίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο-Ολλανδία-Δανία που σε αυτές τις χώρες αναμένεται άστατος καιρός με βροχές-καταιγίδες αλλά και θυελλώδης ανέμους για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε αυτές τις χώρες τις επόμενες ημέρες.

Οι ψυχρές αέριες μάζες θα έχουν την τάση να κινηθούν πιο ανατολικά με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εκτοπίζουν τις θερμές αέριες μάζες πιο νότια από την κεντρική Ευρώπη και αυτό θα βοηθήσει και η ανατολική πορεία του χαμηλού. Αν και θα κινηθούν ανατολικά οι ψυχρές μάζες εκτοπίζοντας τις θερμές από κάποιες περιοχές στην δική μας περιοχή μέχρι Δευτέρα δεν αλλάζει κάτι και παραμένουμε σε θερμό τομέα.

Αντικυκλώνας ερχόμενος από Αντλαντικό ωκεανό(πάνω στο χάρτη θα τον δείτε την Κυριακή) κινείται ανατολικά και μέχρι την Δευτέρα θα επηρεάζει χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ευννοήσει σε άνοιγμα διαδρόμου ψυχρών αερίων μαζών νοτιότερα προς Μεσόγειο που με τα τελευταία στοιχεία ο αυλώνας ψυχρών μαζών πάει προς Ελλάδα και αν παραμείνει έτσι αναμένεται αλλαγή στο καιρικό σκηνικό της Ελλάδας με βροχές-καταιγίδες και αισθητή πτώση θερμοκρασίας που φαίνεται να συνοδεύεται με δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού. Μέχρι να είμαι σίγουρος δεν ετοίμασα χάρτη που να αποτυπώνεται η κατάβαση.

Όλα όμως είναι ρευστά διότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία στα προγνωστικά μοντέλα. Σήμερα το πρωί ανάφερα στη σελίδα μου ότι ο αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών κινείται προς Ιταλία και Ελλάδα αφήνοντας την Κύπρο ανεπηρέαστη. Απο το μεσημέρι το αμερικάνικο μοντέλο παίρνει τις ψυχρές άεριες μάζες κυρίως προς Ελλάδα με την Κύπρο να ευννοείται με πτώση θερμοκρασίας και τοπικές βροχές. Θέλει πολύ υπομονή διότι αναμένεται μεγάλη μάχη στο που ακριβώς θα κινηθεί ο αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών αλλά και που και τι ώρα θα γίνει η αποκοπή ψυχρής λίμνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα όπου θα καθορίσουν τα πάντα στο δικό μας καιρικό σκηνικό. Παρακολουθώ και θα ενημερώνω με τακτικές καιρικές ενημερώσεις.

Είναι δύσκολη η πρόβλεψη ειδικά αυτή την περίοδο λόγω μεταβατικότητας δηλαδή από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο.