Καλησπέρα φίλοι μου

Θερμές αέριες μάζες κοντά στην περιοχή της Κύπρου έχουν ανεβάσει λίγο την θερμοκρασία με αποτέλεσμα να κυμαίνεται πάνω της κανονικής για την περίοδο που διανύουμε. Δεν θα έχει διάρκεια όμως αυτό διότι αναμένεται αλλαγή στο καιρικό σκηνικό με βροχές και πτώση θερμοκρασίας. Στην ατμόσφαιρα Τετάρτη με Πέμπτη θα παρατηρείται και σκόνη από Αφρική.

Για αύριο Τρίτη ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις στη μέση και  ανώτερη ατμόσφαιρα με μέγιστες θερμοκρασίες 25-26 βαθμούς στο εσωτερικό και 24-25 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 14-19 βαθμούς και 21-24 σε ημιορεινές περιοχές.  Άνεμοι στα 2-3 μποφόρ βορειοανατολικοί που σε περιοχές της Λεμεσού θα γυρίζουν και σε ανατολικοί-νοτιοανατολικοί ενώ μεταξύ Πάφου-Λεμεσού και σε νότιοι.

Την Τετάρτη θα έχουμε μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας τοπικά με αλλαγή στη φορά των ανέμων σε βορειοδυτικοί-νοτιοδυτικοί με μικρή ενίσχυση. Κατά τι διάρκεια της Τετάρτης τοπικές διάσπαρτες βροχές με την πιθανότητα τις βραδινές ώρες τοπικά και κάποιες μπόρες ή καταιγίδες.

Πέμπτη θα ξεκινήσει κυκλογέννεση δηλαδή δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού με αποτέλεσμα να μπούμε σε άστατο καιρικό με βροχές-καταιγίδες για 3-4 ημέρες και αν όλα πάνε καλά στο σύνολο αυτών των ημερών θα είναι παγκύπριες. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα περιμένω ακόμα 1 ημέρα. Μικρή πτώση θερμοκρασίας τοπικά. 

Παρασκευή σε περαιτέρω πτώση η θερμοκρασία λόγω ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή μας. Αναλυτικά θερμοκρασίες και ανέμους για τις επόμενες 3 ημέρες στις 5 εικόνες που ακολουθούν.

 

 

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις αέριες μάζες αλλά και από που μας έρχεται η σκόνη και οι βροχές:

Ισχυρός αντικυκλώνας βορειότερα και συγκεκριμένα σε Σκανδιναβικές χώρες έχει ανοίξει διάδρομο κατάβασης ψυχρών εώς πολύ ψυχρών αερίων μαζών επηρεάζοντας αρκετές ευρωπαικές χώρες. Αυτές οι αέριες μάζες φτάνουν και μέχρι την Μεσόγειο με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κυκλογεννέσεις-χαμηλά βαρομετρικά και έτσι να επικρατεί άστατος καιρός με βροχές-καταιγίδες σε περιοχές όπως Ισπανία-Ιταλία και Ελλάδα.

Εμείς ευννούμαστε μέχρι στιγμής με ανύψωση θερμών αερίων μαζών για αυτό και έχουμε κάποια άνοδο στη θερμοκρασία μας και γενικά μια απουσία βροχών αυτές τις ημέρες. Όμως αυτό θα αλλάξει την Πέμπτη με πιο δροσερό ρεύμα αέρα να αρχίσει να μας επηρεάζει εκτοπίζοντας τις θερμές από την περιοχή μας. Ταυτόχρονα αναμένεται και δυτικά-βορειοδυτικά της Κύπρου στο θαλάσσιο χώρο κυκλογέννεση δηλασή δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού με αποτέλεσμα να οδεύουμε προς άστατο καιρικό σκηνικό. Χαμηλό βαρομετρικό που φαίνεται να μας επηρεάζει 4-5 ημέρες περίπου. Παρασκευή ψυχρές αέριες μάζες φτάνουν στην περιοχή μας που θα ρίξουν περαιτέρω την θερμοκρασία για να κυμαίνονται κάτω της κανονικής.

Όμως πριν αλλάξει ο καιρός προς χειμερινό σκηνικό πρώτα θα δεχθούμε και σκόνη ερχόμενη από Αφρική. Ρεύμα αέρα που κατεβαίνει από τα βόρεια προς βορειοδυτική Αφρική και σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό ανατολικά της Ισπανίας θα σκάψουν σκόνη από Αλγερία-Τυνησία και πιθανόν Λιβύη και θα την μεταφέρουν στη Μεσόγειο σε Ιταλία-Ελλάδα και θα απλωθεί και προς την Κύπρο κυρίως Τετάρτη που μέχρι Πέμπτη απόγευμα θα αρχίσει να υποχωρεί και να καθαρίζει από την ατμόσφαιρα.

Σας έκανα μια πλήρης ανάλυση για τις επόμενες ημέρες. Υψηλές θερμοκρασίες-σκόνη στην ατμόσφαιρα αλλά έρχονται βροχές και πτώση θερμοκρασίας. Περισσότερη ανάλυση για πόσες βροχές θα πέσουν και πως θα εξελιχθεί γενικά η διαταραχή θα έχετε σε επόμενα δελτία μου γιατί καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι.