Καλησπέρα φίλοι μου

Από τις πιο δροσερές αέριες μάζες σε συνδυασμό με αστάθεια ήδη οδηγούμαστε σε θερμές έως πολύ θερμές αέριες μάζες που θα ανεβάσουν περαιτέρω τον υδράργυρο τις επόμενες ημέρες διατηρώντας ένα ιδιαίτερα ζεστό τετραήμερο Πέμπτη-Κυριακή. Ιδανικό διάστημα για εξορμήσεις στις παραλίες.

 

Για αύριο Πέμπτη με κυρίως ηλιοφάνεια και την θερμοκρασία σε άνοδο. Στους 35-37 βαθμούς στο εσωτερικό και τοπικά προς Μεσαορία έως 38 βαθμούς, στους 29-31 βαθμούς στα δυτικά παράλια και 31-34 βαθμούς στα νότια-νοτιοανατολικά-ανατολικά παράλια. Στα ορεινά 24-30 και πιο κάτω 31-35 βαθμούς. Πάνω της κανονικής 3-4 βαθμούς.

 

Άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί έως νότιοι-νοτιοδυτικοί αλλά στα ανατολικά βόρειοι-βορειοανατολικοί. Στα ορεινά διαφόρων διευθύνσεων. Ένταση στα 2-3 μποφόρ ενώ στα παράλια της Πάφου μετά το μεσημέρι στα 4 και παροδικά έως 5 μποφόρ.

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί Παρασκευή και Σάββατο με το αποκορύφωμα των πολύ θερμών αερίων μαζών να είναι το Σάββατο με θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 39 έως 40 βαθμούς περίπου. Κυριακή αναμένεται μια μικρή πτώση όχι κάτι το ιδιαίτερο ενώ αρχές της επόμενης εβδομάδας πέφτει αισθητά αλλά παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα της εποχής. Πιθανότητα εμφάνισης αστάθειας με τοπικά φαινόμενα αλλά δεν θα έχει την διάρκεια της προηγούμενης αστάθειας αλλά και έκταση.

 

Πάμε να δούμε την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και που οφείλεται αυτό το ιδιαίτερα ζεστό και καλοκαιρινό σκηνικό

Δροσερές έως λίγο ψυχρές αέριες μάζες και αποκομμένη ψυχρή λίμνη στη δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Ισπανία ανοίγει διάδρομο θερμών έως πολύ θερμών αερίων μαζών να ανηφορίσουν προς Μεσόγειο και συγκεκριμένα σε Ελλάδα και Κύπρο. Όπως παρατηρούμε στις πιο κάτω εικόνες παραμένουν στα δυτικά οι δροσερές έως λίγο ψυχρές αέριες μάζες με τις αποκομμένες ψυχρές λίμνες. Στις εκεί περιοχές θα επικρατούν ασταθείς καιρικές συνθήκες με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Όμως αποκομμένη ψυχρή βορειοδυτικά της Ελλάδας αναμένεται με τα τελευταία στοιχεία να κινηθεί ανατολικά με αποτέλεσμα να ανοίξει διάδρομος κατάβασης από τα βόρεια-βορειοανατολικά μας δροσερών αερίων μαζών για αυτό και φαίνεται πτώση θερμοκρασίας αρχές της επόμενης εβδομάδας αφού θα εκτοπιστούν οι πολύ θερμές από την περιοχή μας. Ταυτόχρονα με αυτό που ανάφερα θα ευννοηθεί και αστάθεια με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανότητες για τοπικές βροχές-καταιγίδες. Ας κάνουμε λίγη υπομονή 1-2 ημέρες να ξεκαθαρίσει καλύτερα.

 

Στις πιο κάτω εικόνες μπορείτε να δείτε τις ποσότητες βροχής που έπεσαν την περίοδο αστάθειας που μας επηρεάζε από 29 Μαίου μέχρι 5 Ιουνίου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία για την περίοδο που διανύουμε. Στο 232% ο Μάιος(λείπουν οι μετρήσεις τις 31/5 και στο 270% ο Ιούνιος μέχρι στιγμής που στο Σαιττά έφτασε το 912% της κανονικής του. Είναι μεγάλες οι ποσότητες αλλά αν έπεφταν χειμερινό μήνα μπορεί και να έφτανε το πολύ έως το 100% ο μήνας. Τέτοια περιόδο η κανονική του μήνα σε κάθε περιοχή είναι πιο χαμηλή σε ποσότητα από ότι σε χειμερινό μήνα. Επηρεάστηκαν κυρίως ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικού περιοχές όπως και αναμενότανε.

 

Η εισροή στα φράγματα το τελευταίο διάστημα έφτασε τα 3.5-4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Δεν είχαμε μεγάλη εισροή παρόλο τις μεγάλες ποσότητες που έπεσαν. Δυστυχώς έπεσαν σε λάθος περίοδο. Αν αυτές οι βροχές έπεφταν σε χειμερινούς μήνες πιστεύω θα είχαμε πολύ περισσότερη ροή στα φράγματα. Ας το δούμε σαν μια μικρή ανάσα που ο τόπος μας τις χρειάζεται.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από αστραπές και κεραυνούς από την αστάθεια των προηγούμενων ημερών. Ευχαριστώ τον φίλο Ραφαέλο Μιχαηλίδη.

 

Ευχαριστώ όλους σας που βοηθήσατε όλες αυτές τις ημέρες με αναφορές καιρού από την περιοχή σας αλλά και με φωτογραφικό υλικό που στέλνατε στη σελίδα μου. Το Weather Forecast Cyprus είναι εδώ δίπλα σας να σας βοηθά με σωστές και έγκυρες προβλέψεις ώστε να προγραμματίζεστε αναλόγως καιρού.

Κάντε Like και Follow την σελίδα μου ώστε να δέχεστε ενημερώσεις καιρού.