Μπορεί να κρύβεται σε τρόφιμα που δεν υποψιάζεσαι. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα με το αλάτι. Και γι’ αυτό το λόγο δεν είναι εύκολο να ελέγξεις την πρόσληψή του. Όταν όμως ξεπερνάς το μέτρο στην κατανάλωσή του, αυξάνεται η πιθανότητα για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα.  Κι όμως είναι δύσκολο να τηρηθεί το μέτρο στο αλάτι, ακόμα κι όταν προσέχεις πόσο χρησιμοποιείς στη μαγειρική. Κι αυτό γιατί το αλάτι χρησιμοποιείται σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό, σταθεροποιητής και ως συνθετικό υλικό. Εξού και η έννοια «κρυφό» αλάτι στις τροφές. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο απόλυτος αποκλεισμός του αλατιού από το φαγητό τους, σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνουν καθόλου αλάτι. Αυτό είναι όμως μία ψευδαίσθηση. Σύμφωνα με μελέτες στις Η.Π.Α, εκτιμάται ότι το 75% του αλατιού λαμβάνεται μέσω των τροφίμων του εμπορίου.

Μάθε τις κρυψώνες του

Κύριες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι τα μπισκότα, κέικ, γαριδάκια, πατατάκια, αλατισμένα κράκερ, ψωμί, κριτσίνια, φρυγανιές, όλα τα αρτοποιήματα (π.χ. κουλούρι, ψωμί, brioche κ.α.), κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλαντικά, μπέικον, επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. σαλάμι, πεπερόνι, χοτ ντογκ, λουκάνικα, ζαμπόν), τρόφιμα ντελικατέσεν και τρόφιμα τύπου φαστ φουντ, παστά ή καπνιστά κρέατα και ψάρια, έτοιμες σάλτσες-σως (σόγια, barbecue, κέτσαπ, μουστάρδα), σούπες εμπορίου, έτοιμοι ζωμοί κρέατος και λαχανικών, αλατισμένα τυριά, αλατισμένοι ξηροί καρποί, μαγειρική σόδα, ελιές, πίκλες, τουρσιά.

Όπως καταλαβαίνεις οι τροφές, όπου κρύβεται το αλάτι είναι πολλές. Το να γνωρίζεις όμως ποιες είναι αυτές είναι ένα πρώτο βήμα, για να ελέγχεις καλύτερα το πόσο αλάτι καταναλώνεις, τηρώντας το μέτρο στις συγκεκριμένες τροφές κι όχι μόνο στο αλάτι που χρησιμοποιείς στη μαγειρική ή στη σαλάτα σου.

Πηγή : Thrive Global Greece