Καλησπέρα αγαπητοί μου φίλοι

Τοπικές βροχές με καταιγίδες παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στο νησί που εχθές σε κάποιες περιοχές είχαν αρκετή ένταση με χαλαζόπτωση. Η σημερινή ημέρα Πέμπτη κύλησε με πολύ πιο περιορισμένα τα φαινόμενα και αυτά παρατηρήθηκαν προς δυτικά-βορειοδυτικά.

Για αύριο Παρασκευή λόγω μετωπικής ύφεσης σκάφης  φαίνεται να υπάρχουν πιθανότητες για τοπικές βροχές χωρίς να αποκλείονται και καταιγίδες μεσημέρι προς απόγευμα κυρίως από ορεινές-ημιορεινές περιοχές προς εσωτερικό και βόρεια. Για τις υπόλοιπες περιοχές με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις. Η σκάφη είναι μετωπική ύφεση που έχει την δυνατότητα να δίνει τοπικά κυρίως κάποια φαινόμενα. Στηριζόμαστε κυρίως σε καιρό αστάθειας για αυτό μέχρι αύριο πρωί μπορεί να υπάρξουν αλλαγές προς την επέκταση και ένταση των φαινομένων και έτσι θα έχετε και νέα ενημέρωση πάνω σε αυτό και αύριο το πρωί για το αν θα αλλάξει κάτι ή όχι. Μέσα στο μωβ πλαίσιο έχουν περισσότερες πιθανότητες και αυτό θα είναι τοπικά. Για τις επόμενες ώρες Πέμπτης προς ξημερώματα Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου θα παρατηρούνται βροχές-καταιγίδες συνοδεία αστραπόβροντων που υπάρχει κάποιο μικρό ενδεχόμενο να επηρεάσουν ίσως τα δυτικά-νοτιοδυτικά παράλια-επαρχία Πάφου προς Λεμεσού αλλά ακόμα δεν ευννοεί το ρεύμα αέρα να μπαίνουν στο νησί.

 

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 8-10 βαθμούς στο εσωτερικό και 10-12 στα παράλια. Στα ορεινά στους 3-5 βαθμούς και στους 5-7 στα ημιορεινά. Στο Τρόοδος γύρω στους 0 βαθμούς. Οι μέγιστες αναμένεται να φτάσουν τους 18-19 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια που τοπικά προς Μεσαορία έως και 20 βαθμούς ενώ στα ορεινά από 6 έως 12 βαθμούς.

Άνεμοι νότιοι-νοτιοανατολικοί τις πρωινές ώρες ενώ από το μεσημέρι και μετά θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς αλλά στο εσωτερικό θα είναι διαφόρων διευθύνσεων. Ένταση ανέμων στα 2-3 μποφόρ και στα βόρεια έως και 4 μποφόρ.

Για το Σάββατο σε γενικές γραμμές με ηλιοφάνεια αλλά σε ορεινά και εσωτερικό θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Για βροχές το ρίσκο είναι μικρό και αυτό έστω και μικρό ίσως δώσει λίγες τοπικές βροχές προς ορεινά και βορειοανατολικά τμήματα του νησιού. Από το βράδυ προς ξημερώματα Κυριακής υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν βροχές στην Κύπρο μέχρι στιγμής τοπικά κυρίως εκείνες τις ώρες. Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο το Σάββατο και σε μικρή πτώση την Κυριακή. Για Δευτέρα και Τρίτη φαίνεται να έχουμε πιθανότητες για πιο εκτεταμμένες βροχές στην περιοχή μας. Για Κυριακή και μετά θα τα πούμε και αύριο.

 

Ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες που στην Κύπρο παρατηρούνται τοπικά βροχές είναι λόγω χαμηλού βαρομετρικού καλά οργανωμένου  στην κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα σε εμάς να δίνει μερικό άστατο σκηνικό ενώ στις εκεί περιοχές παρατηρούνται περισσότερες βροχές αλλά και χιόνια. Αυτό το χαμηλό βαρομετρικό δεν κινείται προς την περιοχή μας όμως.

Αυτό που θέλω να πω όσο αφορά τη Γηραιά Ήπειρο φαίνονται δύσκολες ημέρες με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες σε ανατολική-κεντρική και βόρεια Ευρώπη λόγω ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης.  Αέριες μάζες που κατηφορίζουν από τα βορειοανατολικά και θα απλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Αρκετά χιόνια σε Βαλκάνια και γενικά αρκετό το κρύο σε αρκετές περιοχές. Αυτό το πολικό κρύο δεν κατεβαίνει στην Κύπρο.