Καλησπέρα φίλοι μου

Οι ψυχρές αέριες μάζες που μας επηρεάζουν έριξαν αισθητά την θερμοκρασία στην περιοχή μας που τις αυγινές ώρες στον Όλυμπο έπεσε στους 0.3 βαθμούς. Μέγιστες θερμοκρασίες στους 21-24 βαθμούς στο εσωτερικό και 22-25 σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά στους 13 βαθμούς. Η πιο ψυχρή ημέρα του φθινοπώρου μέχρι στιγμής.

Η συνέχεια θα είναι διαφορετική με τον καιρό να μαλακώνει και την θερμοκρασία να είναι σε άνοδο λόγω υποχώρησης σιγά σιγά των ψυχρών αερίων μαζών από την περιοχή μας.

Μέγιστες θερμοκρασίες για αύριο Σάββατο 25-26 βαθμούς στο εσωτερικό και παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 12-18 βαθμούς και έως 22 σε ημιορεινές περιοχές. Άνεμοι βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί στα 2-3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στα βόρεια. Καιρικές συνθήκες με παροδικές τοπικές νεφώσεις.

Κυριακή ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία έως 27-28 βαθμούς με ενίσχυση στους ανέμους έως 4 μποφόρ σε παράλιες περιοχές εκτός από δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές 2-3 μποφόρ. Στα νότια πιθανόν και έως 5 μποφόρ. Καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια.

 

 

Πάμε να δούμε αναλυτικά την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας:

Αντικυκλώνας μέσα στον αντλαντικό ευννοεί σε κατάβαση αυλώνα ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς την Ιβιρική χερσόνησο-Ισπανία έως και τις ακτές της βορειοδυτικής Αφρικής. Χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να απασχολήσει τις επόμενες ημέρες Ισπανία αλλά κυρίως Ιταλία. Το χαμηλό βαρομετρικό θα έχει την τάση να βαθύνει αρκετά με πίεση έως και 982hpa με αποτέλεσμα να χρειαστεί προσοχή στις εκεί περιοχές λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων με πολύ ενισχυμένους ανέμους. Το βαθύ χαμηλό βαρομετρικό θα ακολουθήσει βόρεια πορεία προς Γαλλία και Αγγλία επηρεάζοντας και αυτές τις χώρες.

Αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή δεν θα απασχολήσει την Κύπρο αφού το χαμηλό δεν έχει διάθεση να έρθει προς την περιοχή μας. Εμείς θα επηρεαζόμαστε από υψηλές πιέσεις και ένα βορειοανατολικό ρεύμα αέρα στα χαμηλά στρώματα λόγω χαμηλου που βρίσκεται πολύ πιο ανατολικά μας και  αντικυκλώνα στα βορειοανατολικά μας.

Η ατμοσφαιρική διαταραχή στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης θα ευννοήσει και θερμές αέριες μάζες να ανηφορίσουν προς νότια Ιταλία με ανατολική πορεία προς Ελλάδα για αυτό και ανεβαίνει και η θερμοκρασία στην δική μας περιοχή. Επίσης θα ανηφορίσει και σκόνη στην κεντρική Μεσόγειο αλλά μέχρι και τις 30/10 δεν φαίνεται να μας απασχολεί εμάς αυτό το θέμα.

 

 

 

Μέχρι και Σάββατο 3 Νοεμβρίου δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στον καιρό στην δική μας περιοχή. Θα απουσιάζουν οι βροχές αφού δεν φαίνεται κάποια οργανωμένη διαταραχή να μας πλησιάζει ή να έχουμε αστάθεια με τοπικά φαινόμενα. Πιθανή μικρή άνοδο 29-30/10 με πτώση από 2/11 και μετά.