Καλημέρα φίλοι μου

Μετά τις βροχερές ημέρες των τελευταίων ημερών που είχαμε αρκετές βροχές ανεβάζοντας αρκετά το ποσοστό του Δεκέμβρη αλλά και την σημαντική εισροή νερού στα φράγματα μπαίνουμε σε διαφορετικό καιρικό σκηνικό. Πεδίο υψηλών πιέσεων θα επηρεάζει την Κύπρο για 4 έως 5 ημέρες περίπου με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις τοπικά αυξημένες και μικρή άνοδο στην θερμοκρασία.  Το ρίσκο βροχής είναι χαμηλό στο 0-20%. Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία υπάρχει η τάση αλλαγής στον καιρό στις 26-27 Δεκεμβρίου με βροχές-χιόνια αλλά και λίγο αισθητή πτώση θερμοκρασίας. Πόσες βροχές θα έχουμε και πως θα εξελιχθεί ακριβώς θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα.

Ας δούμε πρώτα τις επόμενες ημέρες θερμοκρασιακά μέχρι Κυριακή που μέχρι Τρίτη ημέρα Χριστουγέννων δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Μέγιστες θερμοκρασίες στους 18-20 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια, στους 16-18 βαθμούς κινούμενη προς ημιορεινές περιοχές, στους 13-14 σε ημιορεινά και 5-10 βαθμούς στα ορεινά. Ψύχρα θα επικρατεί βραδυνές και αυγινές ώρες με τις ελάχιστες να είναι χαμηλές. Θα είναι ημέρες ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις ετοιμασίες και τα ψώνια μας για τα Χριστούγεννα. Αν θα παρατηρηθούν αλλαγές στις καιρικές συνθήκες εννοείται θα ενημερωθείτε.

Άνεμοι χωρίς προβλήματα με τα μποφόρ να είναι στα 2-3 αλλά Σάββατο και έως 4 μποφόρ προς παραθαλάσσια τμήματα της Λεμεσού ενώ Κυριακή 4αρια στα παραθαλάσσια τμήματα του νησιού. Φορά των ανέμων για σήμερα Παρασκευή διαφόρων διευθύνσεων ενώ Σάββατο και Κυριακή δυτικοί-βορειοδυτικοί ενώ από Λεμεσό μέχρι και Αμμόχωστο και σε νοτιοδυτικοί.

 

Πάμε να δούμε και τι γίνεται με τα πεδία χαμηλών και υψηλών πιέσεων σε Ευρώπη και Κύπρο

Πεδίο χαμηλών πιέσεων λόγω και βαθύ χαμηλού βαρομετρικού απασχολεί περιοχές από Αγγλία προς Γαλλία και Γερμανία με άστατο καιρικό σκηνικό. Πέρασμα θερμού και ψυχρού μετώπου κακοκαιρίας σε αυτές τις χώρες θα δώσει βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές καθιστώντας τον καιρό κάπως επικίνδυνο.

Αυτό το πεδίο χαμηλών πιέσεων λόγω χαμηλών βαρομετρικών θα επηρεάζει τις επόμενες 3 ημέρες το κεντροβόρειο κομμάτι της Ευρώπης με ανατολική πορεία χωρίς κάτι να μπορεί να κατεβεί πιο νότια λόγω των αντικυκλωνικών συνθηκών που επικρατούν στο κεντρονότιο κομμάτι της Ευρώπης αλλά και στην δική μας περιοχή. Άρα τα φαινόμενα περιορίζονται κυρίως σε περιοχές που είναι κάτω από πεδίο χαμηλών πιέσεων.

Εμείς θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα λίγες ημέρες μέχρι να μας έρθει σύστημα βροχών που θα συνδυαστεί με πιο ψυχρές αέριες μάζες ώστε να αλλάξει και πάλι το καιρικό σκηνικό με βροχές και χιόνια.

Στους χάρτες με τις αέριες μάζες οι πολύ ψυχρές βρίσκονται πιο βόρεια μέχρι στιγμής. Αρκετές περιοχές της Ευρώπης επηρεάζονται από ψυχρές μάζες ενώ η δική μας περιοχή επηρεάζεται από ελαφρώς δροσερές αέριες μάζες μέχρι λίγο θερμές. Λέω λίγο θερμές για τον λόγο το οτι οι μέγιστες είναι λίγο πάνω της κανονικής και οχι για τίποτα άλλο. Δεν αλλάζει κάτι την Κυριακή.

Μπλέ σκούρο με θερμοκρασίες στην επιφάνεια από 0 και κάτω. Γαλάζιο χρώμα με θερμοκρασίες 0 έως 10 βαθμούς και στο ανοιχτό πράσινο 10 έως 20 βαθμούς. Γενικά οι θερμοκρασίες είναι αναλόγως περιοχής για αυτό έχω αυτό το εύρος.