Καλησπέρα φίλοι μου

 

Καθόλου ευννοική η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας τις επόμενες 4-5 ημέρες αφού το κύριο χαρακτηριστικό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι η μεταφορά θερμών αερίων μαζών και σκόνης με αποτέλεσμα να παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Ο λόγος είναι ενός αντικυκλώνα στα βορειότερα τμήματα της Ευρώπης Αγγλία-Σκανδιναβία που έχει ανοίξει διάδρομο καθόδου ψυχρών αερίων μαζών νοτιότερα μέχρι δυτική και κεντρική Μεσόγειο που ευννοεί και δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών με αποτέλεσμα το καιρικό σκηνικό στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να είναι χειμωνιάτικο με βροχές-χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή η κυκλοφορία καθιστά την Κύπρο στο θερμό τομέα με μεταφορά θερμών αερίων μαζών και σκόνης από Αφρική.

Για αύριο Δευτέρα 19 Μαρτίου με ηλιοφάνεια,υψηλές νεφώσεις και σκόνη στην ατμόσφαιρα. Μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στους 28-29 βαθμούς στο εσωτερικό-επαρχία Λευκωσίας  και στους 24-26 βαθμούς στις υπόλοιπες επαρχίες. Στα ορεινά 19-23 βαθμούς. Άνεμοι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί ενώ στα βόρεια παράλια βορειοανατολικοί εντάσεως 2-3 μποφόρ αλλά στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικά-νοτιοδυτικά(επαρχία Πάφου) παράλια έως και 4 μποφόρ.

Για Τρίτη 20 Μαρτίου θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας 2-3 βαθμών που ίσως στα δυτικά και ορεινά να είναι λίγο περισσότερη με βορειοδυτικούς-νοτιοδυτικούς ανέμους στα 3-4 μποφόρ αλλά στα νότια-νοτιοανατολικά(επαρχία Λεμεσού-Λάρνακας) και βόρεια παράλια στα 4-5 μποφόρ. Τετάρτη 21 Μαρτίου σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία ενώ ανεβαίνει περαιτέρω Πέμπτη-Παρασκευή 22-23 Μαρτίου. Πρόσκαιρη υποχώρηση της σκόνης αλλά θα επανέλθει.

Ο λόγος που αναμένεται μια περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι Παρασκευή που πιθανόν να φτάσει και να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς είναι λόγω χαμηλού βαρομετρικού που αναμένεται να ξεκινήσει από Αλγερία με βορειοανατολική πορεία προς την Ελλάδα το διάστημα 20-23 Μαρτίου που θα έχει ως αποτέλεσμα λόγω ενισχυμένου ρεύματος αέρα να μεταφέρει πολύ θερμές αέριες μάζες και αυξημένη-πυκνή σκόνη στην περιοχή μας Πέμπτη αλλά κυρίως Παρασκευή.  Το που ακριβώς θα φτάσει η θερμοκρασία αλλά και πόσες ποσότητες σκόνης θα έχουμε θα εξαρτηθούν από την ακριβή πορεία που θα ακολουθήσει το χαμηλό βαρομετρικό για αυτό και δεν έδωσα αριθμό για τις ποσότητες ακόνης ακόμα.

 

Σάββατο-Κυριακή 24-25 Μαρτίου σε αισθητή-κατακόρυφη πτώση η θερμοκρασία αφού οι πολύ θερμές αέριες μάζες εκτοπίζονται από ψυχρές αέριες μάζες για αυτό και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Επιπλέον θα παρατηρηθούν και βροχές αλλά ακόμα δεν μπορεί να δοθεί ακριβής εικόνα λόγω αλλαγών που παρατηρούνται. Σε 2-3 ημέρες θα είναι πιο ξεκάθαρο το σκηνικό.