Καλησπέρα φίλοι μου

Υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα Πέμπτη λόγω θερμών έως πολύ θερμών αερίων μαζών φτάνοντας οι μέγιστες τους 38 βαθμούς στη Λευκωσία και τους 28-32 βαθμούς στα παράλια. Στην ατμόσφαιρα είχαμε και σκόνη σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα.

Από την δορυφορική εικόνα παρατηρούμε τις δροσερές έως λίγο ψυχρές αέριες μάζες που επηρεάζουν αρκετές περιοχές της Ευρώπης που ευννούν σε αστάθεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Η δική μας περιοχή δέχεται θερμές έως πολύ θερμές αέριες μάζες για αυτό και η ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Τοπικά στα ορεινά μεταξύ Τρόοδους και Μαχαιρά όπως και πολύ σωστά είχε αναφερθεί από την σελίδα μου το Weather Forecast Cyprus ότι θα είχαμε τοπικές βροχές.

Το καιρικό όμως σκηνικό στην Κύπρο θα αλλάξει κάπως με την υποχώρηση των πολύ θερμών αερίων μαζών με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να είναι σε πτώση την Παρασκευή και το Σάββατο αλλά να έχουμε και μερική αστάθεια με τοπικές βροχές και την πιθανότητα και για καταιγίδα. Την υποχώρηση των πολύ θερμών αερίων μαζών μπορείτε να το δείτε μέσα από την εικόνα που εκτοπίζονται από πιο δροσερές αέριες μάζες.

Για αύριο Παρασκευή με ηλιοφάνεια και με περιόδους λίγων τοπικών νεφώσεων με το ενδεχόμενο περίπου από το ύψος της Λευκωσίας προς βόρεια-βορειοανατολικά σε κατεχόμενες περιοχές να είναι πιο αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας και να υπάρχει η πιθανότητα τοπικών βροχών με εκδήλωση καταιγίδας προς κατεχόμενες περιοχές. Η θερμοκρασία σε πτώση και θα κυμαίνονται οι μέγιστες στους 30-32 βαθμούς στο εσωτερικό και 27-30 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 19-26 βαθμούς.

 

Άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί στο εσωτερικό και νότιοδυτικοί στις υπόλοιπες περιοχές ενώ από το απόγευμα προς βράδυ γυρίζουν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς. Η ένταση τους στα 2-3 μποφόρ ενώ από το μεσημέρι και μετά στα βόρεια-βορειοδυτικά και νότια-νοτιοανατολικά-ανατολικά τμήματα έως 4 μποφόρ αλλά τοπικά στα βορειοδυτικά και στα νοτιοανατολικά έως 5 πιθανόν και 6 μποφόρ.

Η σκόνη θα συνεχίσει να παρατηρείται και αύριο Παρασκευή έως μέτρια επίπεδα ενώ το Σάββατο και Κυριακή πέφτουν και σε χαμηλά επίπεδα και αφήνω με ερωτηματικό την Δευτέρα μήπως και αυξηθούν τα ποσοστά της.

Η μερική αστάθεια θα συνεχιστεί και μετά την Παρασκευή λόγω αποκκομένης ψυχρής λίμνης και χαμηλού βαρομετρικού στην ανώτερη ατμόσφαιρα άρα εκεί παίζεται το όλο παιχνίδι το πως θα εξελιχθεί ο καιρός. Σάββατο πιθανότητα τοπικών βροχών-καταιγίδων από τα ορεινά της επαρχίας Λευκωσίας προς εσωτερικό και βόρεια με την θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση στις παραθαλάσσιες περιοχές και ορεινά.

Την Κυριακή μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι από θέμα βροχών σε γενικές γραμμές εκτός από μια μικρή πιθανόητα πολύ τοπικά προς οεινά με την θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ενώ την Δευτέρα ημέρα του κατακλυσμού υπάρχουν πιθανότητες τοπικών βροχών-καταιγίδων σε ορεινά και εσωτερικό με την θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο.

Είναι δύσκολη η προγνωσιμότητα τις επόμενες ημέρες λόγω του ότι η αποκομμένη ψυχρή λίμνη και χαμηλό βαρομετρικό παραμένουν στάσιμα δυτικά της Κύπρου και για αυτό το τοπίο δεν ξεκαθαρίζει εντελώς. Σας παρουσιάζω εικόνες που μπορείτε να δείτε τις πιο δροσερές αέριες μάζες αλλά και τις πιο θερμές που βρίσκονται με την Κύπρο να βρίσκεται στη μέση μιας μάχης μεταξύ των αερίων μαζών. Πάντως δεν φαίνεται όπως την αστάθεια που είχαμε πριν 10-15 ημέρες που εκείνες τις ημέρες είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσης. Πιθανόν τα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες να είναι πιο ήπια και πιο μικρής διάρκειας χωρίς να αποκλείεται τοπικά να βγάλει κάποια έντονη καταιγίδα.

 

Αν όλα πάνε καλά υπάρχει το ενδεχόμενο από Τρίτη 29/5 και μετά να έχουμε πιο έντονη αστάθεια με πιο εκτεταμμένες βροχές και καταιγίδες.

Αυτά μέχρι στιγμής όσο αφορά την καιρική εξέλιξη των επόμενων ημερών. Σας παρουσίασα τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή χωρίς να αποκλείονται αλλαγές. Όλα θα εξαρτηθούν με το πως θα συμπεριφερθεί ακριβώς  η αποκομμένη ψυχρή λίμνη αλλά και το χαμηλό βαρομετρικό. Βασικά στηριζόμαστε πάνω σε αυτά που και λόγω της στασιμότητας που έχουν δυσκολεύει αρκετά την πρόγνωση.

Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μου που ακολουθεί πιο κάτω για συνεχή ενημέρωση. Πιστεύω θα υπάρχουν αλλαγές για αυτό θα παρακολουθώ και θα σας ενημερώνω.