Ασταθής η ατμόσφαιρα στην περιοχή μας με αποτέλεσμα οι βροχές και καταιγίδες να συνεχίσουν να επηρεάζουν την Κύπρο τοπικά στα ορεινά και εσωτερικό αύριο Τρίτη. Μέγιστες θερμοκρασίες για Τρίτη(στα ίδια και Τετάρτη)από 29 έως 31 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια και 17-24 βαθμούς στα ορεινά. Σε ημιορεινές περιοχές 28-30 βαθμούς. Άνεμοι βορειοανατολικοί εκτός από δυτικά που θα είναι δυτικοί-βορειοδυτικοί εντάσεως 2-4 μποφόρ. Στα παραθαλάσσια εκτός και πάλι από τα δυτικά στα 4-5 μποφόρ.

Αύριο Τρίτη αλλά και Τετάρτη φαίνεται μια μικρή άνοδο στη θερμοκρασία αλλά και μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα. Τα ποσοστά της σκόνης έχουν πέσει τις τελευταίες 2 ημέρες αλλά αύριο θα αυξηθούν και πάλι. Η άνοδος αλλά και η μεταφορά σκόνης οφείλονται σε αβαθές χαμηλό βαρομετρικό στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας νότια της Κύπρου που φέρνει ένα βορειοανατολικό ρεύμα αέρα όπως παρατηρείται και στην εικόνα. Στα πιο ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας το ρεύμα αέρα είναι νοτιοδυτικό. Το αβαθές χαμηλό μέχρι αύριο θα εισέλθει στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κύπρου για αυτό υπάρχει και η πιθανότητα τοπικών βροχών-καταιγίδων. Με την έλευση όμως του χαμηλού βαρομετρικού από τα δυτικά η σκόνη θα αρχίσει να εκτοπίζεται από Τετάρτη βράδυ και μέχρι Πέμπτη θα καθαρίσει.

 

Πάμε να δούμε πως είναι η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας όσο αφορά θερμές και ψυχρές αέριες μάζες τις επόμενες ημέρες:

Αντικυκλώνας στα δυτικά μέσα στον Ατλαντικό ευννοεί την κατάβαση ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών στα νοτιότερα τμήματα προς Μεσόγειο. Ο αντικυκλώνας θα κινηθεί ανατολικά-νοτιοανατολικά με αποτέλεσμα να σπρώχνει τις ψυχρές έως πολύ ψυχρές αέριες μάζες να κινηθούν ανατολικότερα προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα μέχρι την Πέμπτη να φτάσουν στην περιοχή μας ρίχνωντας αισθητά την θερμοκρασία μας.

Η Κύπρος μέχρι και Τετάρτη μεσημέρι-απόγευμα θα επηρεάζεται από ελαφρώς θερμές αέριες μάζες για αυτό και η θερμοκρασία παραμένει πάνω της κανονικής. Όμως με τις ψυχρές αέριες μάζες να πλησιάζουν την περιοχή μας θα εκτοπίσουν πιο ανατολικά-νοτιοανατολικά τις θερμές αέριες μάζες από Τετάρτη βράδυ και μετά.

Χαμηλό βαρομετρικό από κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας θα κινηθεί νοτιοανατολικά και μετά ανατολικά με αποτέλεσμα να αλλάξει σημαντικά το καιρικό σκηνικό στην Κύπρο από Τετάρτη απόγευμα και μετά.

 

 

Στην πιο κάτω εικόνα θα δείτε πιο κοντινά την πορεία του χαμηλού βαρομετρικού. Από Ιταλία κινείται νοτιοανατολικά φτάνει μέχρι ακτές της βορείου Αφρικής και μετά ακολουθεί ανατολική-βορειοανατολική πορεία προς την περιοχή μας Τετάρτη βράδυ. Το αφήνω μέχρι εκεί όμως διότι το μετά είναι άγνωστο. Υπάρχουν 2 ενδεχόμενα. Το ένα είναι να συνεχίσει μια βορειοανατολική πορεία και το άλλο είναι να ακολουθήσει ανατολική πορεία νότια της  Κύπρου. Μαζί με χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται πέρασμα ψυχρού μετώπου βράδυ Τετάρτης προς ξημερώματα Πέμπτης. Θα έχουμε και ενίσχυση των ανέμων την Πέμπτη με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου κακοκαιρίας. Πρίν γενικευθούν τα φαινόμενα μεσημέρι με απόγευμα Τετάρτης τοπικά θα έχουμε βροχές-καταιγίδες.

 

Στις πάρακατω εικόνες δείτε σε γενικές γραμμές πως θα κινηθούν οι βροχές-καταιγίδες τις επόμενες ημέρες. Περισσότερο γενικό και πιο αναλυτικά για περιοχές όσο αφορά την Κύπρο θα έχετε σε επόμενα δελτία μου. Από Τετάρτη βράδυ αλλά και κατά τι διάρκεια της Πέμπτης αναμένουμε βροχές και καταιγίδες που μέχρι στιγμής φαίνονται παγκύπριες βροχές. Μπαίνουν στο παιχνίδι και οι παράλιες περιοχές. Ξεκινούν να επηρεάζονται τα δυτικά-νοτιοδυτικά επαρχία Πάφου-Λεμεσού με επέκταση και στις άλλες περιοχές. Κάποιες περιοχές θα δεχθούν περισσότερες βροχές. 

 

Καλά όλα αυτά που σας ανάλυσα για βροχές και καταιγίδες αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την κάτω εικόνα. Δηλαδή με τι δυναμική θα μας επηρεάσει το χαμηλό βαρομετρικό θα φανεί στο συγκεκριμένο σημείο μέσα στο κόκκινο τετράγωνο. Έχουμε κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές θάλασσες,θα συναντηθούν με χαμηλό βαρομετρικό οπόταν θα δούμε αν θα βαθύνει το χαμηλό βαρομετρικό(δηλαδή να πέσει περαιτέρω η ατμοσφαιρική του πίεση) ή όχι που αυτό θα καθορίσει την ένταση των φαινομένων αλλά και τις ποσότητες βροχής όπως επίσης και πως θα επηρεαστούν διάφορες περιοχές της Κύπρου. Για αυτό περιμένουμε και κάνουμε υπομονή.

 

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου λίγες πιθανότητες τοπικών βροχών. Σάββατο και Κυριακή 27-28 Οκτωβρίου τα δεδομένα άλλαξαν και φαίνεται οι πιθανότητες για βροχές να πέφτουν αισθητά. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία Σάββατο και Κυριακή.

 

Έρχεται ενα χαμηλό βαρομετρικό δηλαδή ένα οργανωμένο σύστημα στην περιοχή μας το πρώτο για την φετινή χρονιά.
Μια διαταραχή φυσιολογική για την εποχή χωρίς να υπάρχει πανικός.
Ένα χαμηλό βαρομετρικό φέρνει βροχές-καταιγίδες-ενίσχυση ανέμων αλλά και πτώση θερμοκρασίας.
Δεν θα μπώ στη διαδικασία να ονομάσω το χαμηλό διότι δεν υπάρχει λόγος. Αν ήταν τυφώνας τότε αυτό είναι διαφορετικό διότι ένας τυφώνας είναι ένα πολύ ισχυρό και βίαιο φαινόμενο που χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή.
Περισσότερο γίνεται σούσουρο για τα ΜΜΕ η ονομασία χωρίς να ασχολούνται με την ουσία.
Το Weather Forecast Cyprus είναι κατά στις ονομασίες διότι με ενδιαφέρει περισσότερο να ασχοληθώ με την ουσία δίνοντας σας έγκυρη ενημέρωση για το πως θα εξελίσσεται ο καιρός παρά να σταθώ στα ονόματα.