Καλησπέρα φίλοι μου.

Αλλαγή αναμένεται να παρατηρηθεί στο καιρικό σκηνικό της Κύπρου σιγά σιγά τις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες. Η αιτία είναι χαμηλό βαρομετρικό που ανηφορίζει από Λιβύη και αυτήν την ώρα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή Λιβύης-Αιγύπτου με βόρεια-βορειοανατολική πορεία το οποίο θα περνάει δυτικά της Κύπρου. Το χαμηλό βαρομετρικό συνοδεύεται από θερμό και ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας λόγω συνύπαρξης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή μας.

 

Έρχεται βασικά ένα 15 ώρο από τις 18:00 το απόγευμα Τετάρτης μέχρι και τις 09:00 το πρωί της Πέμπτης με βροχές και καταιγίδες που τοπικά ενδέχεται να είναι ισχυρά τα φαινόμενα με αρκετές ποσότητες βροχής συνοδεία χαλαζόπτωσης. Κυρίως από αργά το βράδυ Τετάρτης προς ξημέρωμα Πέμπτης οι περισσότερες βροχές.
Οι βροχές θα είναι παγκύπριες με ποσότητες από 20 έως 40μιλίμετρα και τοπικά να ξεπεράσουμε αυτά τα ποσοστά κατά 15-20μιλίμετρα. Σας παρουσιάζω χάρτη με πιθανές ποσότητες βροχής στο σύνολο μέχρι ξημερώματα Παρασκευής αλλά σας τονίζω δεν είναι και απόλυτο ότι θα βγούν αυτές οι ποσότητες διότι όλα είναι πιθανά σε μια κακοκαιρία που μπορεί να δώσει πιο λίγες ή και πιο πολλές.

Πρώτα θα μας επηρεάσει θερμό μέτωπο του χαμηλού βαρομετρικού τις επόμενες ώρες ενώ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς ξημέρωμα Πέμπτης έρχεται το ψυχρό μέτωπο που θα δώσει και τις καταιγίδες αλλά και θα βοηθήσει στην ενίσχυση των ανέμων λόγω θερμοκρασιακής διαφοράς.Από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά θα συνεχίστουν οι βροχές και καταιγίδες αλλά φαίνονται σε τοπικό επίπεδο με επίκεντρο με τα τελευταία δεδομένα σε επαρχία Πάφου-Λεμεσού και ορεινά χωρίς να αποκλείονται πιο τοπικά και άλλες περιοχές.
Από το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή αρχίζει βελτίωση των καιρικών συνθηκών με τις βροχές σιγά σιγά να σταματούν αλλά καθαρίζει και η ατμόσφαιρα από την σκόνη που μας ταλαιπωρεί.

Όμως λόγω της θέσης του χαμηλού ερχόμενο από Αφρική θα σκάψει και σκόνη με αποτέλεσμα Τετάρτη βράδυ περίπου από τα μεσάνυχτα μέχρι και μεσημέρι Πέμπτης θα αυξηθούν σημαντικά τα ποσοστά σκόνης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η αύξηση θα αρχίσει από μεσημέρι Τετάρτης και θα εντείνεται προς το βράδυ. Άρα η σκόνη θα συνεχίσει να παρατηρείται στην ατμόσφαιρα με σταδιακή μείωση των ποσοστών της από αργά το μεσημέρι Πέμπτης και μετά. Βροχές με σκόνη=λασπονερά. Τώρα τα επίπεδα σκόνης είναι σε μέτρια έως υψηλά ποσοστά.

 

Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν και οι άνεμοι που αύριο Πέμπτη θα φτάνουν τα 4-5 μποφόρ στα δυτικά-ορεινά και νότια.τα 3-4 μποφόρ στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας και τα 5-6 μποφόρ στα νοτιοανατολικά-ανατολικά και τοπικά στα βόρεια. Πιο ενισχυμένες οι ριπές των ανέμων στα 5-6 μποφόρ αλλά τοπικά στα ορεινά προς νότια-νοτιοανατολικά-ανατολικά έως 7 μποφόρ και πολύ πιο τοπικά ίσως μέχρι 8 μποφόρ. Επίσης κατά τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης θα παρατηρηθεί κάποια ενίσχυση στους ανέμους κυρίως όμως οι ριπές προς ορεινά και επαρχία Πάφου-Λεμεσού. Θάλασσα σχεδόν ταραγμένη έως ταραγμένη με πιθανό ύψος κυμάτων 1.5-2 μέτρα.

 

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση και θα φτάσουν οι μέγιστες γύρω στους 20-22 βαθμούς στο εσωτερικό,στους 19 στα δυτικά παράλια και 20-21 βαθμούς στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές. Στα ορεινά από 6 έως 12 βαθμοί.

 

Από Παρασκευή πιο βελτιωμένος ο καιρός με μικρή άνοδο θερμοκρασίας και εξασθένηση των ανέμων. Σάββατο μέχρι και Μεγάλη Δευτέρα 31/3-2/4 ήπιος και καλός καιρός απουσίας βροχών αλλά και σκόνης από την ατμόσφαιρα.

Εικόνα από την Nasa Worldview.com όπου παρατηρούμε αυξημένες νεφώσεις με σκόνη να επηρεάζουν την περιοχή μας.

Συνεχής ενημέρωση μέσα από τι σελίδα μου στο Facebook.